Hlavní obsah

Myslet na svou budoucnost? Musel bych se zbláznit, nepřipouští reprezentační kouč nezdar v duelu s Ukrajinou

Uherské Hradiště

Dost stresující představa, že by česká fotbalová reprezentace hned při vstupu na scénu nově zrozené Ligy národů neobstála a ve čtvrtek v Uherském Hradišti v konfrontaci s Ukrajinou nebodovala. V tříčlenné skupině by podobné domácí zaváhání přivodilo Jarolímovu výběru nebetyčné trable. „Pro všechna mužstva jsou ale přece podmínky stejné,“ nemínil se trenér Karel Jarolím pitvat v tom, že větší počet soupeřů by dával možnost napravit případnou ztrátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Manažer Jaromír Šeterle (vlevo), trenér Karel Jarolím a asistent Miroslav Koubek během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Kouč totiž podobnou eventualitu vůbec nepřipouští. „Chceme uspět a bodovat naplno. Tak jako v každém utkání," potvrdil Jarolím, že myslí jen na výhru.

Na co jiného by také měl myslet, když úkol daný generalitou českého fotbalu zní jasně - skupinu vyhrát a z druhé ligy postoupit v Lize národů mezi elitu. Zvláště, když finanční bonus za první příčku v tříčlenné tabulce obnáší další milión eur.

Jinak řečeno, Jarolím bude hrát dnes i v dalších třech duelech Ligy národů o svou strahovskou budoucnost.

„Něco takového vůbec neřeším, protože jinak bych se musel zbláznit, kdybych na podobné věci myslel. Fotbal dělám proto, abych byl úspěšný," opáčil reprezentační kouč.

Přitom nepopírá, že mu premiéru na scéně nové soutěže, v níž se bude postupovat a samozřejmě sestupovat z jedné ligy do druhé, a navíc hrát i o možnost dodatečné kvalifikace na EURO 2020, komplikuje přemíra zraněných hráčů, kteří z původní nominace vypadli.

A teď se navíc k Daridovi, Dočkalovi, Barákovi, Suchému a spol. přidal i Novák laborující s achillovkami a Hořava stěžující si na namožená třísla.

„Novák je schopen se sebezapřením nastoupit, u Hořavy se uvidí," bere trenér panující stav jako realitu, na níž stejně nic nezmění.

Možná právě ona ho podněcuje k tomu, aby si víc a víc pohrával s myšlenkou vsadit na kostru týmu poskládanou z hráčů Slavie dominující domácí lize.

„Je velmi reálné, že ji využijeme," nepopíral, že se mu podobná myšlenka čím dál tím víc zamlouvá. I vzhledem ke kvalitám a síle Ukrajinců.

„Mají mužstvo, jehož sílu musíme respektovat a v určitých fázích se mu i přizpůsobit. Ale hrát budeme tak, aby nám to přineslo úspěch. I tím, že eliminujeme klíčové hráče a Ukrajince zaskočíme naším fotbalem," rozpovídal se Jarolím, i když o taktice mluvit samo sebou nechtěl.

„Všechno si v hlavě znovu a znovu promítám, takže řeknu jen tolik - vzhledem k absencím představuje jednu z variant i systém se třemi stopery a tudíž pěti obránci."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články