Hlavní obsah

Skepse viceprezidenta FIFA: Reprezentační celky už letos nejspíš dohrály

Vancouver/Praha

Skepsí se vůbec netají. Kanadský viceprezident FIFA připustil, že by se v letošním roce už nemusely hrát vůbec žádné reprezentační zápasy. „Zrušili jsme utkání v březnovém termínu, jenž byl vyhrazen národním týmům, zrušili jsme i červnový termín. Teď je dost dobře možné, že budou zrušena i termínová okna v září, říjnu a listopadu,“ naznačil Victor Montagliani ve videorozhovoru pro agenturu AP, že prioritou se stává dohrání národních a následně pohárových soutěží.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

Čtyřiapadesátiletý Montagliani, jenž je zároveň prezidentem konfederace CONCACAF, mluvil především o situaci v Severní, Střední Americe a Karibiku, kde je fotbal koronavirovou pandemií rovněž ochromen.

A přitom v září by měl začít v jeho regionu restrukturalizovaný Hexagonal CONCACAF, v němž mělo jit týmům USA, Mexika, Kostariky, Jamajky, Hondurasu a jednomu z dvojice Salvador - Kanada o tři postupová místa na mistrovství světa 2022.

„Je to velký problém. Zvláště pro regiony, které jsou zasaženy koronavirovou pandemií nejvíc, tedy pro Severní Ameriku a Evropu. Podle toho, jak se situace vyvíjí, si nejsem jistý, zda je pro reprezentační mužstva reálné počítat se zářijovým termínem. Nespíš budeme muset změnit a přeformátovat celý mezinárodní kalendář, protože prioritou musí být fotbal na domácí úrovni," prohlásil viceprezident FIFA.

„Kalendář se tenčí víc a víc, navíc v některých částech světa, které jsou pandemií zasaženy nejvíc, nemusí k úplnému obnovení fotbalových soutěží letos vůbec dojít. V mezistátních zápasech nejde ani tak o různý stupeň připravenosti hráčů jednotlivých reprezentací, ale hlavně o cesty do zahraničí, s čímž by mohl vyvstat velký problém. Jako reálné termínové okno pro reprezentace proto vidím březen roku 2021," nastínil svůj reálný odhad přechodu k normálnímu stavu Montagliani.

Skepse viceprezidenta FIFA se pochopitelně dotýká i české reprezentace. Ta už přišla o březnové turné do Spojených států, kde se měla utkat s mužstvy Mexika a Hondurasu, s červnovým termínem nemůže trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý rovněž počítat, teď už jsou v ohrožení i podzimní termíny.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.