Hlavní obsah

Svěrkoš věří, že se s francouzským Sochaux zachrání

SOCHAUX

Poprvé od začátku jarní sezóny se fotbalisté Sochaux dostali ve francouzské lize aspoň na pár hodin mimo sestupové příčky. Pomohla jim k tomu sobotní výhra 2:1 nad Nancy, pod kterou se vítězným gólem znovu podepsal výborně hrající útočník Václav Svěrkoš. Český reprezentant se radoval z páté branky po zimním příchodu z Ostravy a výrazně oživil šance svého klubu na záchranu.

Článek

"Určitě to bylo hodně důležité vítězství, protože všichni kolem nás bodují. Navíc se nám to krátí a těch zápasů už nezbývá moc. Především domácí utkání proto musíme bezpodmínečně zvládat," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Svěrkoš.

Sochaux nemělo v zimní přestávce dobrou výchozí pozici, ale po Svěrkošově angažování mužstvo výrazně ožilo. V devíti zápasech si připsalo hned pět výher. "Podle mě rozhodně máme tým na první ligu, hrajeme celkem dobře. Na to, v jaké jsme situaci, tak se nám ty důležité zápasy celkem daří zvládat. Věřím, že se zachráníme," pokračoval Svěrkoš.

Soutěž někdejších mistrů světa charakterizuje obrovská vyrovnanost, mezi devátým a osmnáctým místem je rozdíl pouhých čtyř bodů. Na sestupovou příčku kleslo po sobotní výhře Svěrkošova týmu o skóre St. Etienne, které v neděli dohrává kolo v Grenoblu. "Tak doufáme, že Grenoble vyhraje. I když oni jsou tam vlastně taky namočení, tak možná by pro nás byla nejlepší remíza," uvažoval Svěrkoš.

Sochaux drží ve spodní části tabulky především výsledky ostatních konkurentů v boji o udržení, kteří také pravidelně bodují. "S tím se nedá nic dělat, snažíme se dívat jen na sebe. Myslím, že k záchraně by mělo stačit tak 40 nebo 41 bodů, zrovna jsme se o tom dneska bavili. Tak snad se nám to podaří. S mančafty okolo nás hrajeme doma, což by mohla být výhoda," řekl Svěrkoš.

Sám nečekal, že se prosadí tak rychle

Sobotní duel s Nancy měl pro Sochaux mimořádnou důležitost. "Začali jsme dobře a měli jsme převahu. Takovým polovlastním gólem jsme se dostali do vedení, jenže oni po teči srovnali. V druhém poločase jsme tlačili, ale neměli jsme moc šancí. Ke konci už tam začínala být z naší strany trochu křeč, navíc jsme nedali penaltu," líčil Svěrkoš.

Dvanáct minut před koncem však český útočník spasil Sochaux vítěznou trefou. "Spoluhráč mi to dal pod sebe. Stál jsem někde mezi penaltou a malým vápnem a už nebyl problém to dát k tyči," popsal Svěrkoš svoji pátou branku ve francouzské lize.

Sám prý nečekal, že se v novém týmu začne prosazovat tak rychle. "Když jsem přišel z Ostravy, pomohlo mi, že jsem nemusel dělat žádnou dlouhou přípravu. Jsem moc rád, že mi to tam padá a že se mi střelecky daří," pochvaloval si Svěrkoš. "Francouzská liga je velmi defenzivní. Je to dost o fyzičce, člověk nemá příliš místa," podotkl.

Svěrkoš je rád, že si udržuje střeleckou formu i vzhledem k blížícímu se dvojzápasu světové kvalifikace, v němž se český tým představí ve Slovinsku a pak doma se Slovenskem. "Věřím, že se v nominaci znovu objevím. Je důležité, abychom ty dva zápasy zvládli," dodal.

Reklama

Související témata: