Hlavní obsah

Experti: Výkon Čechů na Slovensku byl excelentní

PRAHA

Čeští fotbaloví trenéři se rozplývali nad výkonem, jaký předvedl národní tým ve středečním zápase kvalifikace ME na Slovensku. Výběr kouče Karla Brücknera v prestižní bitvě bývalých federálních partnerů zvítězil 3:0. Experti ocenili vhodně zvolenou taktiku, vynikající individuální výkon autora dvou branek Libora Sionka a také jistý výkon v defenzivě.

Článek

"Naše reprezentace jasně potvrdila, že stále patří do nejužší evropské špičky. Byl to velmi očekávaný a těžký zápas, ale tým jej zvládl opravdu s bravurou, za což zaslouží velké uznání. Podal vynikající výkon a kvalifikaci rozjel nejlepším možným způsobem," řekl trenér ligových Teplic a asistent u reprezentační jednadvacítky Vlastislav Mareček.

"Po výhře na Slovensku u soupeřů opět hodně vzroste respekt k českému týmu. Reprezentaci pomohla vydřená výhra s Walesem a možná také facka, kterou dostala při generálce se Srbskem," připomněl Mareček srpnovou prohru 1:3.

Experty nadchl kompaktní výkon celého mužstva, které sice nastoupilo s jediným klasickým útočníkem Kollerem, ale v útočné fázi celý zápas jasně dominovalo. "Středeční výkon českého týmu by se mohl pouštět na odborných seminářích. Přesně tak by totiž měla vypadat hra s jediným vysunutým útočníkem," podotkl bývalý reprezentant Pavel Hapal, který v první lize jako kouč vedl Opavu, Zlín a Ostravu.

"Opět se potvrdilo, že hra s jediným hrotem nemusí vůbec znamenat defenzivní styl hry," řekl trenér mistrovského Liberce Vítězslav Lavička. "Není to o rozestavení, je to o velké variabilitě a aktivitě hráčů z druhé vlny. Ve středu tyto úkoly výtečně plnili Sionko, Polák, Rosický a Plašil, stejně jako krajní beci Jankulovski s Ujfalušim. Velký rozdíl mezi oběma týmy byl i v rychlosti, běžecké i kombinační. Výkon českého týmu jsem si zkrátka vyloženě užíval, zvládl to po všech stránkách lépe než soupeř," uvedl Lavička.

Atmosféra byla elektrizující

Uchvátila ho i atmosféra zápasu. "Byla elektrizující. A byl jsem moc rád, jak k zápasu přistoupili diváci. To, že domácí fandové zpívali naši hymnu, dokazuje, že se pouto mezi oběma zeměmi neroztrhlo ani po rozdělení federace," ocenil Lavička, podle kterého české reprezentaci hodně pomohly rychlé dvě Sionkovy branky.

Současný prezident pražské Sparty Jozef Chovanec, který se narodil na Slovensku, tvrdil, že ve středu rozhodla větší kvalita fotbalistů na české straně. "Kvalita českých hráčů je prostě vyšší než u Slováků. Když se podívám na jednotlivé posty, všude jsou prostě Češi lepší. Neřekl bych, že by Slovensko zápas nezvládlo psychicky, domácí prostě na víc neměli," uvedl Chovanec.

Obránce Mostu Jiří Novotný, který nyní studuje první trenérskou třídu, měl podobný názor jako Chovanec. "Individuální kvalita hráčů byla nesrovnatelná. Přece jen je rozdíl, jestli hrajete rakouskou ligu nebo v Norimberku, nebo v AC Milán, Arsenalu nebo Chelsea," tvrdil Novotný, který ve Spartě získal 13 mistrovských titulů.

Nadšený výkonem českého týmu byl i kouč Baníku Ostrava Karel Večeřa. "Mohli jsme vyhrát i vyšším než tříbrankovým rozdílem. Slováky jsme přejeli agresivitou a aktivním útočným fotbalem, ve kterém vynikali Sionko s Rosickým," uvedl Večeřa. Podle něj se záložník londýnského Arsenalu Rosický zvolna vžívá do pozice vůdčí osobnosti reprezentace. "Dostává teď větší prostor, aby se mohl projevit. Využívá toho, hraje fantasticky," ocenil Večeřa.

Pravá strana byla velmi aktivní

Teplický kouč Mareček vyzdvihl i taktické tahy trenéra Brücknera. "Slováci asi hodně sázeli na velmi ofenzivní levou stranu, kde je velká síla jejich mužstva. Ale trenér Brückner to oplatil stejnou mincí, naše pravá strana byla díky Sionkovi a Ujfalušimu také velmi aktivní a nakonec odsud padly klíčové první dvě branky," řekl Mareček.

Ligové trenéry upoutal i třetí český gól po vzorně sehrané standardní situaci. "Tu stejnou jsme pod panem Brücknerem dlouho trénovali i v Olomouci. Říkali jsme jí "Baranek", protože Míra Baranek pokaždé vybíhal ze zdi," vzpomínal s úsměvem někdejší Brücknerův svěřenec Hapal. "Ten signál byl opravdu lahůdkový," poznamenal Lavička.

Odborníci sice jednohlasně chválili vystoupení celého týmu, ale zaujaly je i individuální výkony. Nejvíc ze všech Sionko, který odehrál velké utkání. Dvě vstřelené branky a navíc gólová asistence byly podle expertů odměnou za jeho aktivní projev. "Asi to byl jeho životní zápas, možná se k tomu bude už těžko přibližovat," uvažoval někdejší Sionkův spoluhráč ze Sparty Novotný.

Sionko využil odchod Poborského

"Už na výhře s Walesem měl velký podíl, když připravil obě branky. Libor je výborný hráč, který potřebuje být psychicky v pohodě, což asi po přestupu do Glasgow Rangers momentálně je. Předvedl dva parádní výkony a dokonale využil toho, že po odchodu Karla Poborského se mu v národním týmu otevřel větší prostor," řekl Lavička, který se Sionkem před lety pracoval jako asistent v pražské Spartě.

"Není to sice stejný hráč jako Poborský, který byl fotbalovější, ale Sionko určité nedostatky plně nahrazuje svou pracovitostí a obětováním se pro potřeby týmu," prohlásil Chovanec.

Velký podíl na jasném vítězství ale měl i výkon v defenzivě. Podle odborníků se pozitivně projevuje skutečnost, že obránci v reprezentaci začali nastupovat na postech, kde hrají i v klubech. To je příklad Tomáše Ujfalušiho, který v národním týmu hrál dlouho stopera, ale nyní nastupuje na pravém kraji obrany jako ve Fiorentině. Opačný přesun zažil zadák Spartaku Moskva Martin Jiránek, z kterého je nyní reprezentační střední obránce.

"Ujfaluši se mi líbí moc, dokonce bych řekl, že teď je lepší než na stoperu," tvrdil Večeřa. Také Hapal vidí ve hře obrany velké zlepšení. "Je to o 200 procent lepší než třeba v generálce se Srbskem. Je dobře, že kluci v nároďáku hrají to, co v klubu. Ale ono to není jen o těch čtyřech zadácích, celý tým ve středu pracoval směrem dozadu velmi zodpovědně. A když bylo potřeba, tak zasáhl Čech v brance. Ale ten díky výbornému výkonu spoluhráčů tentokrát ani moc práce neměl," řekl Hapal.

Reklama