Hlavní obsah

Fotbalovou reprezentaci Irska decimují absence

DUBLIN

Trenér irských fotbalistů Steve Staunton před středečním zápasem s Českou republikou jen bezmocně přihlíží, jak se mu mužstvo rozpadá pod rukama. Irští novináři sice kouče nijak nešetří, objektivně však museli uznat, že mužstvu už chybí osm hráčů a start dalších čtyř je ve středu v Dublinu kvůli zdravotním problémům ohrožen. I proto byl dodatečně povolán záložník Lee Carsley z Evertonu.

Článek

Největší vrásky dělá sedmatřicetiletému trenérovi střed obrany a místo brankáře. Gólman Shay Given z Newcastlu, který je už deset let bezkonkurenční irskou jedničkou, marodí s břišními svaly. Jeho nástupce Pat Kenny dostal v posledních dvou zápasech celkem devět gólů a navíc má svalové problémy. Mezi tyče bude pravděpodobně muset Wayne Henderson, který chytá v Brightonu jen třetí ligu a má na kontě pouze dva mezistátní zápasy.

Staunton přišel i o oba zkušené stopery. Steve Carr z Newcastlu je zraněn a Richard Dunne z Manchesteru City byl na Kypru vyloučen. Dlouhodobě mimo hru je i levý bek Ian Harte, obávaný střelec z dálky a exekutor přímých kopů. Z původní nominace vypadli také Liam Miller, Graham Kavanagh, Steven Reid a Stephen Elliott.

A jako by toho už nebylo dost, obránce Andy O'Brien se vrátil z Kypru s pořádně oteklým kotníkem, stejný problém řeší i útočník Kevin Doyle a střelec jedné z branek Stephen Ireland si stěžuje na problémy s kolenem. "Když najednou vypadne tolik hráčů, pak se může stát to, co nás potkalo na Kypru. Reprezentační trenér nemůže jen tak jít a koupit si nové hráče," povzdechl si Staunton.

Staunton: Mužstvo neodepisujte

Po kyperském debaklu změnil plán přípravy a hned v neděli se místo tréninku s hráči na hodinu zavřel v hotelu. "Všechno jsme to probrali. Určitě to byla hodně užitečná schůzka," pochvaloval si trenér. Ve výpravě dodatečně přivítal záložníka Alana Quinna, který se z kyperského utkání omluvil kvůli úmrtí matky. A dnes pozval Carsleyho, který v reprezentaci nehrál tři roky, ale v Evertonu letos září.

Irští novináři se v množících se absencích dlouholetých opor snaží najít něco pozitivního. Rozpad obrany prý po žalostném výkonu na Kypru může mužstvu jedině prospět. První šanci v reprezentaci by měl zřejmě dostat stoper Sean St. Ledger z Prestonu.

Staunton přes všechny problémy doufá v dobrý výsledek. "Dlužíme to našim fanouškům, kteří s námi letěli na Kypr, a všem, kteří nám věří. Mužstvo neodepisujte. Máme ještě hodně fotbalistů, kteří jsou připraveni se poprat o vítězství," prohlásil před středečním utkáním v Dublinu.

Reklama