Hlavní obsah

René Bolf

PRAHA

Představujeme české fotbalisty, kteří obléknou reprezentační dres na mistrovství Evropy v Portugalsku. Trenér Karel Brückner pro šampionát nominoval třiadvacítku hráčů...

Foto: archiv

René Bolf

Článek

Obránce mistrovského Baníku je ceněn v klubu i v reprezentačním dresu zejména pro svou vynikající hru hlavou. Rodák z Valašského Meziříčí je prostě ve vzduchu králem. Přesto jeho cesta do národního týmu nebyla bez zákrut. První start si Bolf připsal v srpnu 2000 v souboji se Slovinskem (0:1), jenže další čárku přidal až o téměř dva roky později.

Od té doby už je pevnou součástí české defenzívy, v kvalifikaci na mistrovství Evropy na něm kouč Brückner jednoznačně stavěl. Bolf odehrál jako jediný hráč v poli celou kvalifikaci a vedl si výborně. Pod jeho taktovkou inkasoval reprezentační tým v osmi utkáních pouze pětkrát.

Na klubové scéně začínal třicetiletý obránce v Karviné. Pak však už byl spjat s Baníkem Ostrava, v jehož dresu také poprvé nahlédl v sezóně 1995/96 do první ligy. O dva roky později již jasně patřil do základní jedenáctky klubu z Bazalů, který vybojoval čtvrtou příčku a těsně mu utekla účast v Poháru UEFA.

V roce 1999 však Bolf Ostravu opustil a zkusil štěstí v pražské Spartě. Tohle angažmá mu umožnilo vstup na evropskou pohárovou scénu. Pětkrát si zahrál v Lize mistrů a v domácí soutěži získal s Letenskými titul.

O rok později se zkušený bek vrátil na sever Moravy. V Baníku zářil a letos získal další titul, u jehož obhajoby ale bude chybět. Letos v zimě se dohodl s francouzským Auxerre, jehož dres od příští sezóny oblékne.

Reklama

Související témata: