Hlavní obsah

Chorvaté porazili Němce a postoupili do čtvrtfinále

Fotbalisté Chorvatska "utrpěli" v prvním zápase skupiny B výhru 1:0 gólem z penalty proti podceňovanému Rakousku. Ve druhém vystoupení na evropském šampionátu ale dokázali, že jsou postrachem favoritů. Díky brankám Srny a Oliče porazili 2:1 silné Německo, za nějž snižoval Podolski. Biličovi svěřenci překvapili už v kvalifikaci dvěma výhrami proti Anglii, na jejíž úkor na turnaj postoupili. Po nerozhodném výsledku druhého zápasu ve skupině se Chorvaté probojovali do čtvrtfinále.

Článek

Chorvati se rozhodli rozehrát bitvu dvou největších adeptů na postup ze skupiny B defenzivněji než svůj úvodní zápas na turnaji proti Rakousku a nastoupili jen s jedním hrotovým hráčem Oličem. Naproti tomu Joachim Löw dal důvěru stejné jedenáctce jako v prvním utkání. Dvougólový střelec proti Polsku Lukas Podolski byl prvním, kdo si rovnal míč na střelu v nebezpečné pozici, obrana jej dokázala včas zablokovat.

Poté se aktivita přenesla na chorvatské kopačky, ale německá defenzíva větší komplikace nepřipustila ani z několika nadějných standardních situací. Biličovi svěřenci se dočkali ve 24. minutě. Pranjič poslal z levé strany načechraný míč, Dario Srna předskočil svého strážce Jensena a ve 24.minutě rozvlnil síť. Němci mohli odpovědět hned z protiútoku, Goméz hlavou z malého vápna vysoko přestřelil.

Po půlhodině hry přišla další obrovská šance. Kranjčar dostal ideální přihrávku do středu pokutového území, Jansen ale napravil svou chybu při obdržené brance pádem pod soupeřovy nohy. Pletikosovy rukavice posléze vyprášil dělovkou z přímého kopu německý kapitán Ballack. Ve 40. minutě darovali Chorvaté soupeři rohový kop a málem je to stálo vedení. Po Fringsově rozehrání se ve vzduchu nejvýše vyšrouboval stoper Metzelder a o několik centimetrů přestřelil břevno.

Vzápětí se vřítili do rozevřené německé obrany Olič s Kranjčarem, druhého jmenovaného bravurně vychytal gólman Lehmann a hráči šli do kabin za stavu 1:0 pro Chorvaty. Němci se podle předpokladů po změně stran do soupeře zakousli s pověstnou buldočí zarputilostí, jejich hru chtěl kouč Löw rozpohybovat rychlíkem Odonkorem. Ten vystřídal Jensena, kterému se příliš nedařilo. Z gólu se však málem radoval soupeř, když Lehmann nepříliš povedeně krotil Modričovu střelu.

Olič se štěstím vstřelil vítězný gól 

Zkušený německý gólman si své štěstí evidentně vybral. V 63. minutě se totiž střílený centr Rakitiče z křídelního prostoru otřel o bránícího hráče, příliš vysunutý Lehmann jej dokázal srazit pouze na tyč a do prázdné branky pohodlně na 2:0 zvýšil Olič. Druhý gól Biličovy svěřence fotbalově nakopl a ti zatlačili soupeře na jeho polovinu. Německou hru oživil příchod Schweinsteigera, který nebezpečně pálil v 73. minutě.

Kontaktní branku měl na svědomí Podolski, který levačkou nekompromisně napálil míč do branky po nedůrazné obranné hlavičce Roberta Kovače. Polský rodák se tak se třemi přesnými trefami dotáhl na nejlepšího střelce Davida Villu ze Španělska, ten má ale zápas k dobru.

Německý kouč Löw nasadil dalšího forvarda Kuranyiho a vysunul Podolského do tříčlenného útoku. Nebylo mu to ale nic platné, jeho svěřencům se už vyrovnat nepodařilo. Navíc ještě přišel o Schweinsteigera, který viděl červenou kartu za strčení do Oliče. Němci tak budou muset v posledním zápase skupiny proti Rakousku pro jistotu postupu bodovat.

Chorvatsko - Německo 2:1 (1:0)
Branky: 24. Srna, 63. Olič - 79. Podolski. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Verstraeten (všichni Belg.). ŽK: Ballack, Lehmann - Srna, Šimunič, Leko, Modrič. ČK: 90+1. Schweinsteiger (Něm.). Diváci: 30 000.
Chorvatsko: Pletikosa - Čorluka, R. Kovač, Šimunič, Pranjič - Srna (80. Leko), N. Kovač, Modrič - Rakitič, Kranjčar (85. Kneževič) - Olič (72. Petrič). Trenér: Bilič.
Německo: Lehmann - Lahm, Mertesacker, Metzelder, Jansen (46. Odonkor) - Fritz (82. Kuranyi), Frings, Ballack, Podolski - Gomez (65. Schweinsteiger), Klose. Trenér: Löw.

Reklama

Související témata: