Hlavní obsah

Neuvěřitelné, žasne nad nominací Horvyho učeň Darida, který vyšoupl Pudila

Plzeň

Ještě před pár měsíci ho znal málokdo. Po zimním odchodu Petra Jiráčka vpadl Vladimír Darida do základní sestavy fotbalistů Plzně a v záloze po boku kapitána Pavla Horvátha začal sbírat zkušenosti. S ničím se dlouho nepáral – za půl roku Jiráčka dohonil, sejdou se spolu v reprezentaci na EURO 2012! „Neuvěřitelné. Moje kariéra nastartovala způsobem, který bych si sám nevysnil ani v těch nejdivočejších představách,“ žasne hráč nominovaný na úkor Daniela Pudila.

Foto: Sport.cz

Vladimír Darida (číslo 13) sebevědomě vyrazil na Izrael a dobyl nominaci na ME.

Článek

Sázka na Plzeňáky je dokonána. Kouč národního týmu Michal Bílek nečekal do úterý na oficiální tiskovou konferenci a již v neděli večer oznámil, že místo Daniela Pudila pojede na šampionát Vladimír Darida. Mladík, který jel na soustředění do Rakouska původně jen jako pojistka za zraněného Tomáše Rosického, tak doplnil Daniela Koláře, Davida Limberského, Františka Rajtorala, Milana Petrželu a Václava Pilaře na šestici nominovaných hráčů Viktorie. A to je třeba k Plzeňákům počítat také Jana Rezka a Petra Jiráčka...

„Zrovna se chystám s přítelkyní do kina, takže opravdu žádná oslava není na pořadu dne," hlásil v neděli večer po telefonu plzeňský benjamínek klubovému webu.

Mrzí ho stopka pro Dana...

Po návratu z Rakouska si užíval volné odpoledne v Plzni. „Jsem samozřejmě strašně šťastný. Mrzí mě, že moje nominace znamená stopku pro Dana Pudila, ale pravidla UEFA bohužel větší počet nominovaných neumožňují."

Vydařeným debutem v sobotním duelu proti Izraeli kouče Bílka rázně přesvědčil, že v nominaci na EURO nesmí chybět. „Nechci, aby to znělo neskromně, ale s výkonem jsem byl opravdu spokojený. Troška nervozity samozřejmě byla, ale v tomto mi hodně pomohly těžké zápasy v dresu Viktorky. Na hřišti jsem se cítil velmi dobře a snad to bylo znát," líčil svůj debut.

Takový start si nevysnil ani v nejdivočejších představách

Daridův vzestup je raketový. Ještě před rokem kopal na hostování ve druholigovém Sokolově, příští týden už může prohánět Aršavina a spol. „Je to opravdu neuvěřitelné. Sám si někdy říkám, že v posledních měsících se moje kariéra nastartovala způsobem, který bych si sám nevysnil ani v těch nejdivočejších představách. Snažím se hrát pořád stejně a především pak zůstat nohama na zemi. Přece jen jsem na startu svého fotbalového života, mám se stále co učit," zůstává Darida na zemi.

Talentovaný mladík ujišťuje, že se mu hlava nezamotá. „Věřím, že sám jsem dost kritický, abych si to nepřipustil. Především pak mám štěstí na lidi v mém okolí, kteří by mě byli schopni kdykoliv z pomyslné hrušky sundat. Ať už jsou to rodiče, přítelkyně, ve Viktorce pak trenér Pavel Vrba nebo kapitán Pavel Horváth, zde v reprezentaci jsou pak skromnost a pokora vedle těch nejlepších českých hráčů samozřejmostí."

Reklama