Hlavní obsah

Čecha komická chyba nerozhodila: Turecko z minulého EURA se mi vybavilo, ale věřil jsem, že druhý gól nedostanu

Vratislav

Oči zalité slzami, nešťastné tváře skryté v dlaních... Hrůzný obraz zmaru z mistrovství Evropy 2008 se vybavil každému, když brankář Petr Čech pustil při druhém vystoupení české reprezentace na probíhajícím fotbalovém šampionátu v Polsku při úterním souboji s Řeckem míč přímo k nohám Gekase, jenž kontaktním gólem nabudil borce ze země Bohů. Před čtyřmi lety totiž obdobná minela strážce české svatyně odstartovala popravu tehdy ještě Brücknerovy družiny v souboji s Tureckem. Ale podruhé se černý scénář nenaplnil. Češi tentokrát vítězství neztratili. „Věřil jsem, že druhý gól už nedostanu,“ prohlásil přesvědčivě Čech, když opouštěl stadión ve Vratislavi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech uklidňuje spoluhráče po inkasované brance v souboji s Řeckem.

Článek

Co se přesně stalo v 53. minutě souboje s Řeckem, kdy vám Samarasův lehký centr vypadl z rukou přímo k nohám Gekase, jenž pohodlně dorážel do prázdné branky?

Myslel jsem, že Gekas poběží se mnou a bude chtít jít do souboje. Chtěl jsem být u míče hekticky rychle, zbytečně jsem si přiběhl strašně blízko k Tomášovi. Šlo pochopitelně o moji chybu.

Měl stoper Tomáš Sivok situaci vyřešit odkopem?

V žádném případě. Křičel jsem na něj a on skvěle reagoval. Zastavil se na můj pokyn. Ale já situaci špatně vyřešil. Nebyla to chyba nikoho jiného než jen moje.

Bezprostředně po gólu se však zdálo, že reagujete na spoluhráče podrážděně?

Byl jsem frustrovaný, ale opakuji: Moje chyba. Mohl jsem počkat a nechat míč o metr prolétnout kolem Tomáše a chytit balón za ním. Chtěl jsem míč chytit zbytečně rychle.

Petře, vybavil se vám okamžik z mistrovství Evropy 2008, kdy jste v posledním zápase skupiny s Tureckem neudržel centrovaný míč, který spadl k nohám Nihata střílejícího do prázdné branky? Tehdy soupeř zápas zvrátil a Česko bylo ze šampionátu vyřazeno.

Jakmile Gekas poslal míč do sítě, zápas s Tureckem z minulého šampionátu se mi vybavil. Poprvé mi historie proběhla hlavou. Ale já si hned říkal, že ještě zbývá pětatřicet minut a historie se opakovat nebude.

Vážně jste ani na okamžik nepochyboval, že můžeme vedení ztratit? Že vstřelený gól Řecko nabudí a Česko po čtyřech letech znovu bude po zápase s vaší chybou vyřazeno?

Ne! Do kritického okamžiku jsem totiž všechny míče chytal. Cítil jsem se jistě, chytal jsem dobře. A po inkasovaném gólu jsem zase všechno, co přilétlo do vápna, sebral. Udělal jsem jedno špatné rozhodnutí. Ale věřil jsem, že podruhé už neinkasuji. Chyba na mně nezanechala žádné následky. Dohrál jsem zápas přesně tak, jak jsem chtěl. Vím, že moje chyba vypadá komicky. Ale někdy se takové věci ve fotbale stávají.

V prvním zápase s Ruskem chyboval celý tým, tentokrát proti Řecku jen vy. Znamená to tedy, že proti Polsku v sobotu v zápase o postup do čtvrtfinále budou hrát všichni bez chyby?

Budu doufat. Věřím, že jsem si slabší chvilku vybral a takovou chybu už neudělám, protože byla nesmyslná.

Reklama