Hlavní obsah

Pojď, synu! A z Jiráčka se bleskurychle stal klíčový muž nároďáku

Varšava

Jen dva muži v dresu české fotbalové reprezentace dokázali na EURO 2012 vstřelit gól. Václav Pilař a Petr Jiráček, oba se trefili dvakrát. Přibrali k sobě ještě Thea Gebre Selassieho a ve trojici kandidují do All stars turnaje. I z toho je vidět, jak rychle se explzeňský záložník Wolfsburgu stal klíčovým mužem národního týmu. Petr Jiráček patřil k tomu nejlepšímu, co Češi ve Vratislavi a Varšavě představili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šťastný Petr Jiráček.

Článek
Fotogalerie

Loučení fotbalistů s fanoušky

„Pojď, synu!" halekal televizní komentátor Jaromír Bosák, když tehdy ještě plzeňský záložník v Podgorici směle vběhl do šestnáctky Černohorců. Petr Jiráček jeho výzvy uposlechl a chladnokrevným zakončením pojistil národnímu týmu postup z baráže na mistrovství Evropy.

„Po zápase se našlo dost lidí, kteří mi říkali Synu, víc se to ale nechytlo. Třeba pan Bosák vymyslí ještě něco dalšího. V Sokolově jsem míval přezdívku Čip, teď mi říkají Jiras," usmíval se vlasatý fotbalista před odjezdem na šampionát.

S Jirasem přišla nová doba

Bez nadsázky lze říci, že právě s Jiráčkem přišla nová, lepší doba české reprezentace. Jiráček v jejím dresu debutoval teprve loni v září ve Skotsku. Češi v glasgowském Hampden Parku zachránili remízu 2:2, což byl klíčový výsledek na jejich cestě na EURO. A šampionát samotný potvrdil, že Jiras se během velmi krátké doby stal klíčovým hráčem Bílkova souboru.

„Hrál jsem na prvním šampionátu a domů odjíždím s dobrým pocitem. Euro dá každému hodně zkušeností. My je shromažďujeme a věříme, že je v nejbližší kvalifikaci prodáme. Odehráli jsme tady hodně těžkých zápasů," konstatoval Jiráček po vyřazení ve čtvrtfinále s Portugalskem.

Od Wolfsburgu má slíbenou třítýdenní dovolenou, ale turnaj bude sledovat dál. „Euro dokoukám určitě. Ale také si chci pořádně odpočinout, protože sezóna byla opravdu dlouhá. Na fotbal začnu myslet, až zase odstartuje příprava," líčil.

Ronaldo ho uchvátil

Neúnavný bojovník v Polsku korunoval životní sezónu. S Plzní postup do Ligy mistrů, na jaře začátky v bundesligovém Wolfsburgu, s nároďákem postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. A mohla být ještě lepší, kdyby Češi dokázali něco vymyslet na Ronalda a spol.

„Nechali jsme na hřišti všechno, ale Portugalci ukázali svou třídu a přehráli nás. Vzdorovali jsme dlouho, ale nepovedlo se to uhrát do prodloužení," uznal Jiráček a dodal, že Ronaldo ho ve vzájemném duelu ve Varšavě uchvátil. „Zase Portugalsku vyhrál zápas. Je skvělý, v těžkých momentech exceluje."

Další pozoruhodnost skvělé sezóny. Jiráček si s Plzní zahrál proti barcelonskému Lionelu Messimu a nyní s nároďákem proti Cristianu Ronaldovi. „Oba jsou vynikající, ale nechci je srovnávat. Jsou typově odlišní."

Vizitka Petra Jiráčka (26)
Datum a místo narození: 2. března 1986, Sokolov
Výška a váha: 180 cm, 77 kg
Post: záložník
Klub: VfL Wolfsburg (od 2012)
Předchozí působiště: Tuchořice (1991-96), Sokolov (1996-98), Karlovy Vary (1998), Sokolov (1998-01), Slavia Praha (2001), Sokolov (2001-08), Viktoria Plzeň (2008-11)
Reprezentace: 12 zápasů, 3 góly
Největší úspěchy: mistr české ligy 2011, vítěz Poháru ČMFS 2010; základní skupina Ligy mistrů 2011/12
Ostatní: záložník hrající hlavně levou nohou a neúnavný bojovník; do velkého fotbalu se dostal až jako dvaadvacetiletý, když v létě 2008 přestoupil ze Sokolova do Plzně; v dresu Viktorie se postupně vypracoval v jednu z hlavních opor týmu; skvěle mu vyšel hlavně podzim uplynulé sezony, kdy se podílel na spanilé jízdě Plzně v Lize mistrů; v reprezentaci debutoval loni v září v kvalifikaci proti Skotsku a nakonec i díky své premiérové trefě v barážové odvetě s Černou Horou výrazně přispěl k postupu českého týmu na ME; v zimě za něj Wolfsburg zaplatil okolo 120 milionů korun, což je jeden z největších přestupů v historii české ligy; v nejvyšší soutěži odehrál za Plzeň celkem 100 zápasů a vstřelil 11 branek; v německém celku po slibném začátku vypadl i kvůli zranění ze základní sestavy, nakonec v bundeslize nastoupil k 13 utkáním a zaznamenal dva góly. (čtk)

Reklama

Související témata: