Hlavní obsah

VIDEO: Španělé jsou na jiné úrovni, hlesl zdrcený Ital De Rossi

Kyjev

Celý Řím se zahalil do smutku, ostatní italská města jsou na tom stejně. „Squadra azzura“ sice slavně dokráčela do kyjevského finále fotbalového EURO 2012, v něm však utržila od Španělska krutý debakl 0:4. To je pro Italy šok, z něhož se zatím neprobrali. Favoritem sice nebyli, věřili si však, že právě oni překazí Španělům zlatý hattrick. „Jenže oni jsou na úplně jiné úrovni,“ musel uznat záložník Daniele De Rossi.

Foto: Darren Staples, Reuters

Zničení hráči Itálie po finálové prohře se Španělskem.

Článek

Na tvářích italských fanoušků se po prohraném zápase zračil smutek

Tak špatní, aby prohráli o čtyři góly, zase Italové ve finále nebyli. Jenže na Španěly tentokrát tak jako tak neměli.

„Španělsko je o krok před všemi ostatními. A my už neměli dost energie na to, abychom průběh zápasu otočili," uznal zklamaný záložník Daniele De Rossi.

Když se po hodině zranil jeho spoluhráč Thiago Motta a kouč Prandelli už ho neměl kým vystřídat, bylo mazákovi z AS Řím jasné, že je po zápase.

„Vyzývám kohokoliv, aby si v deseti mužích zkusil zahrát proti Španělsku, které vede 2:0. Mohli jsme předejít posledním dvěma inkasovaným gólům, ale tím by se stejně moc nezměnilo," vylíčil De Rossi italský zmar.

Na remízu ve skupině nenavázali

V prvním utkání ve skupině Italové remizovali se Španělskem 1:1. Na tento duel v neděli už jen vzpomínali. „Španělé jsou samozřejmě silnější než my. Dostali jsme se na úroveň, že s nimi můžeme hrát. Jenže z deseti vzájemných zápasů s nimi stejně šest nebo sedm prohrajete... Abyste uspěli, musí vám vyjít úplně všechno. Ve skupině jsme to zvládli, ve finále jsme jim už moc problémů nenadělali."

Italové prožívají rozporuplné pocity. Jsou zaskočeni výpraskem ve finále, na druhou stranu věří, že dali dohromady silný perspektivní tým. V kvalifikaci MS 2014 narazí i na české fotbalisty.

„Možná, že kdybychom prohráli 0:1 gólem z 90. minuty, byli bychom zklamní ještě víc. Nikdo ale nechce ve finále prohrát 0:4," trápí De Rossiho. „Španělé si zaslouží maximální kompliment, ale Itálie také. Našli jsme nový styl, na kterém se dá v budoucnu stavět," varuje všechny příští soupeře.

Reklama

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0