Hlavní obsah

Věřil v reprízu zápasu ve skupině. Ve finále však kouč squadry záhy poznal, že konstelace je jiná

Kyjev

I on zažíval zklamání. A obrovské. Zatímco ale jeho svěřenci odcházeli z plochy kyjevské Olympijského stadiónu v nedělní noci s očima plnými slz, zatímco Mario Balotelli zůstal sedět na trávníku a brekot se ani nesnažil skrývat, trenér italské squadry Cesare Prandelli rozčarování z nevydařeného finálového pokusu zastavit španělské tažení prostě překousnout musel. „Věřil jsem, že bychom to mohli dokázat. Představoval jsem si, že bychom mohli svést totéž, co v úplně prvním zápase ve skupině. Jenže to bychom museli hrát se Španěly v takové kondici a s tolika silami, jako na začátku turnaje,“ přiznával, že jeho tým na staronové evropské šampióny neměl.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Trenéra Italů Cesare Prandelliho některé momenty finálového duelu se Španělskem doslova šokovaly.

Článek

Den odpočinku, který měli Španělé navíc.  A také zranění Thiaga Motty už po pár minutách na hřišti, i tyto důvody dokonaly italskou zkázu.

Když odstoupil Motta, byl konec

„Mohu jen litovat, že jsme byli tak unaveni. Jakmile jsme zůstali proti Španělům jen v deseti, byl to konec. Škoda, že jsme neměli o pár dnů odpočinku víc, protože bychom sehráli jinou partii. Proti nim musí být každý soupeř stoprocentní, což my ve finále prostě nebyli," připomínal kouč italské squadry, co všechno se proti jeho týmu spiklo.

„Ve skupině jsme hráli proti mistrům světa vynikajícím způsobem, ale to jsme byli ještě stoprocentně fit, což ve finále neplatilo," uznával Cesare Prandelli, že Španělsko obhájilo evropský primát naprosto zaslouženě.

„Měli jsme v úvodu druhé půle pár šancí, ale neproměnili jsme je. A ve chvíli, kdy Motta nemohl pokračovat, mně bylo jasné, že je konec."

Své squadře by udělil osmičku

Když měl vybrat pro svůj celek známku z desetibodové stupnice, řekl si o osmičku. Třetí nejlepší hodnocení.

„A ne snad? Vždyť mé mužstvo odehrálo skvělý turnaj. Ukázalo ohromný týmový duch, dokázalo, že je schopno hrát útočný fotbal, který jsem na něm požadoval. Potvrdilo, že se dovede vyrovnat i s těžkými situacemi, což je další důležité zjištění," vyčísloval Prandelli, proč by sáhl k tak vysoké známce.

„I proto jsem hráče utěšoval. Každá porážka je hořká a bolí, ale my ji utrpěli se skvělým soupeřem. Opravdovými šampióny, jimiž Španělé zaslouženě jsou. Nikdo jiný nás na turnaji neporazil," připomínal šampionátovou bilanci svého týmu. I před hráči s ní Prandelli žongloval. „Všechny zkušenosti, které jsme získali, je posunou dál. Udělají z nich ještě lepší hráče a z naší squadry ještě lepší mužstvo."

Proto se nakonec Prandelli rozhodl, že chce u italské reprezentace pokračovat, i když v průběhu turnaje několikrát naznačoval, že možná skončí. „Opravdu tomu tak bylo, ale teď chci s mužstvem pracovat a kráčet dál, protože jsem přesvědčen, že má budoucnost před sebou."

Reklama

Související témata: