Hlavní obsah

Nový Rumcajs v nároďáku chce, aby ho brali za výkony, ne jen kvůli plnovousu

Plzeň

Sestup s Hradcem Králové, domácí evropský šampionát jedenadvacítek, přestup do Sparty. Obratem hostování v Liberci, první pozvánka do reprezentačního áčka, postup do Evropské ligy. Za čtvrt roku toho Tomáš Koubek prožil víc než jiní fotbalisté za celou kariéru. „Trochu se mi z toho točí hlava,“ usmívá se brankář. „Za poslední měsíce jsem prožil spoustu pozitivního. Snad se na této cestě udržím a uvidím, kam až mě dovede.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Tomáš Koubek se protahuje před tréninkem národního týmu.

Článek
Fotogalerie

Národní tým v něm získal svého zarostlého Rumcajse. Zatímco Petr Čech spolupracuje při navrhování dresů a zkoumá, v jaké barvě vypadá v brance opticky větší, jeho třiadvacetiletý kolega jako by útočníky zastrašoval plnovousem. Fotbalisté se přitom neholí zpravidla až v závěru sezóny, když je třeba dokončit útok na titul.

„Já zvolil opačnou cestu. Přestal jsem se holit v listopadu, když jsem se v Ostravě vrátil do branky Hradce, tři poslední zápasy jsme zvládli a vrátili se do boje o záchranu." Teď už plnovous bere jako svůj styl, podle něhož ho všichni poznávají. „Přítelkyně si na vousy zvykla. Každému se líbí něco jiného, podle gusta. Všichni vousy nosí, když byla možnost, chtěl jsem si je nechat. Na druhou stranu bych byl rád, aby mě fanoušci poznávali i podle výkonu, ne jen podle plnovousu," usmívá se Koubek.

Pomohla mu jarní výpomoc

Minulý týden den před slavnou odvetou ve Splitu oslavil 23. narozeniny. A o víkendu už se hlásil v reprezentaci, aby spolu s Tomášem Vaclíkem kryli záda Čechínovi.

„S Petrem se známe, zastupuje nás stejná agentura. A když jsme s jedenadvacítkou hráli na jaře s Portugalskem, tak jsem na srazu áčka vypomohl. Teď mi to nástup ulehčilo. Jsem tady nováček, ale spoustu kluků znám. Přesto jsem byl nervózní, když jsem na sraz přijížděl," usmívá se.

Mezi dárky chyběl jen Liverpool

K narozeninám dostal spoustu fotbalových dárků. Nominaci do áčka, postup ve Splitu, atraktivní los Evropské ligy? „Jen z prvního jsme si přáli větší kluby. Já Liverpool, je to můj nejoblíbenější klub. Těšíme se ale i na Marseille, Bragu a Groningen, všichni jsou ze západu," komentuje los pro Liberec.

V reprezentaci se před kvalifikačními duely s Kazachstánem a v Lotyšsku hlavně rozkoukává.

„Jsem tady, abych od Petra i Tomáše získal zkušenosti. Abych nasál atmosféru, jak to vypadá na nejvyšší úrovni. A vytvořil Petrovi atmosféru, aby zápasy odchytal v pohodě. Alespoň uvidím, jak na tom jsem. Žádné velké cíle nemám, ale strašně si užívám, že trénuji a jsem mezi nimi," pochvaluje si Koubek.

Reklama