Hlavní obsah

Diego Costa chybí v nominaci Španělů. A také Mata

Do nominace španělských fotbalistů, kteří budou na mistrovství Evropy soupeřem české reprezentace, se nevešli útočník Diego Costa z Chelsea či mistr světa i Evropy Juan Mata z Manchesteru United. Trenér Vicente Del Bosque dnes oznámil 25 jmen, do konečné nominace ještě bude muset dva hráče vyškrtnout.

Foto: Phil Noble, Reuters

Juan Mata (vlevo) v nominaci Španělů není. Ilustrační snímek.

Článek

"Nechtěli jsme mít v týmu příliš hráčů, u kterých jsme měli pochybnosti s kondicí po sérii zranění," vysvětlil Del Bosque absenci Diega Costy. Nakonec se rozhodl nepovolat ani dlouholetou oporu Fernanda Torrese, který v této sezoně našel po dlouhé době formu, či mladého útočník Paca Alcácera, jenž dal v kvalifikaci pět branek. "Nikdy to není snadné, ale vybírali jsme tak, aby to bylo nejlepší pro tým," uvedl kouč.

Nominace Španělska je v duchu generační výměny, ke které došlo během kvalifikace. Del Bosque chce dát šanci zabojovat o místo v týmu i dvěma nováčkům. Poprvé povolal záložníka Realu Madrid Lucase Vázqueze a do kádru zařadil také Saúla Ňígueze z Atlética Madrid, který sice už dostal pozvánku loni, ale do utkání nenastoupil.

Jinak nechybí žádná z obvyklých opor. Mezi nominovanými hráči jsou Sergio Ramos, Andrés Iniesta, Cesc Fábregas či rekordman v počtu startů brankář Iker Casillas. Ten může startovat už na devátém velkém turnaji a vyrovnat tím rekord Němce Lothara Matthäuse. Nedostalo se na záložníka Santiho Cazorlu, kterého v Arsenalu trápilo zranění.

Španělé se budou na vstup do turnaje proti Česku připravovat ve Francii. Odtud pojedou na přípravné zápasy s Bosnou a Hercegovinou 29. května do Švýcarska a s Jižní Koreou 1. června do Rakouska. Generálkou pro ně bude 7. června duel s Gruzií v Getafe. Zřejmě až na tento zápas bude mít Del Bosque kompletní kádr, neboť hned sedm hráčů čeká finále Ligy mistrů mezi Realem a Atléticem Madrid.

"Samozřejmě nás to trochu ovlivní, protože kompletní tým budeme mít pohromadě asi až šest dní před začátkem turnaje," řekl Del Bosque.

Širší nominace Španělska na fotbalové mistrovství Evropy 2016:
Brankáři:
Iker Casillas (Porto/Portug.)
David de Gea (Manchester United/Angl.)
Sergio Rico (Sevilla)
Obránci:
Sergio Ramos
Daniel Carvajal (oba Real Madrid)
Gerard Piqué
Jordi Alba
Marc Bartra (všichni Barcelona)
César Azpilicueta (Chelsea/Angl.)
Juanfran (Atlético Madrid)
Mikel San José (Bilbao)
Záložníci:
Cesc Fábregas
Pedro (oba Chelsea)
David Silva (Manchester City/Angl.)
Koke
Saúl Ňíguez (oba Atlético Madrid)
Isco
Lucas Vázquez (oba Real Madrid)
Bruno Soriano (Villarreal)
Thiago Alcantara (Bayern Mnichov)
Andrés Iniesta
Sergio Busquets (oba Barcelona)
Útočníci:
Nolito (Celta Vigo)
Aritz Aduriz (Bilbao)
Álvaro Morata (Juventus/It.)

Reklama

Související témata: