Hlavní obsah

Vrba vyřadil tři hráče - Kovaříka, Vydru a Zahustela. V Rakousku rozhodne o dvou dalších

Praha
Aktualizováno

Trio Zahustel, Kovařík a Vydra má smůlu. Kouč fotbalové reprezentace Pavel Vrba je vyřadil z širší nominace, kterou zveřejnil ve čtvrtek, takže na soustředění do Rakouska s národním týmem ve středu nepoletí. „Bylo to složité rozhodování,“ potvrdil trenér hned poté, co na tři zmíněné hráče ukázal. Naproti tomu Marečka ze Sparty a mladého Schicka z Bohemians 1905 v kádru ponechal a na závěrečnou přípravu pod alpské velikány je sebou bere. Do Rakouska totiž odjede s pětadvaceti fotbalisty, aby se rozhodl až ex post.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Proč zrovna já...? Matěj Vydra během přátelského utkání s Rakušany v Olomouci.

Článek

V pátek před polednem skončil třídenní kemp v Praze, po němž měl trenér fotbalové reprezentace učinit zásadní rozhodnutí. Z původního osmadvacetičlenného kádru, který oznámil ve čtvrtek, se chystal vyřadit hned pět mužů.

„Jednoho navíc možná ve výběru ponechám pro případ, že by se něco přihodilo. Bude však vědět, že s námi jede do Rakouska jako náhradník," nechal se slyšet ve čtvrtek trenér Vrba.

Rozhodování bylo složitější

O den později se však ukázalo, že rozhodování je složitější, než si původně myslel. "Opravdu to bylo složité. Zvlášť u útočníků jsme to řešili dlouho, nakonec jsme se rozhodli pro tuto variantu," potvrdil trenér pro svazový portál fotbal.cz.

„Zahustel a Kovařík odehráli v české lize dobrou sezónu. V neprospěch Zahustela hrálo roli i jeho zranění z průběhu jara, které částečně náš výběr ovlivnilo. Samozřejmě jsme při skládání nominace hleděli i na to, co kteří hráči odvedli v kvalifikaci," přiznával Vrba.

Ve hře o nominaci na EURO 2016 zůstal tak naopak nadále dvacetiletý benjamínek Patrik Schick, který dostal pozvánku do reprezentace poprvé v kariéře.

„Patrik si to zasloužil svými výkony v dresu Bohemians 1905, dobře se jevil také na tomto třídenním kempu. Šanci ukázat se bude mít také v Rakousku," podotkl Vrba.

Konečná nominace do půlnoci

Nominovaní hráči se sejdou v pondělí dopoledne v Praze, do Rakouska pak odletí ve středu. Dvěma náhradníky na palubě letadla by měli být podle informací ze zákulisí Patrik Schick a Lukáš Mareček.

Na mužstvo čekají v Rakousku dva zápasy - nejprve 27. května s Maltou, 1. června pak s Ruskem.

„Maltu bereme jako jakousi předpřípravu, až utkání s Ruskem a poté v Praze s Koreou pro nás budou směrodatná," netají Vrba, který ovšem musí nahlásit definitivní nominaci čítající 23 jmen do půlnoci 31. května.

Český tým se bude od pondělí scházet postupně, někteří hráči dorazí až přímo do Rakouska. Například obránce Daniel Pudil s Sheffieldem Wednesday hraje až 28. května finále play off o postup do anglické Premier League, švýcarští legionáři Vaclík se Suchým hrají poslední kolo tamní ligy ve středu 25. května.

„Chceme, aby se hráči, kteří budou v Rakousku, zapojili do obou utkání, někteří dostanou samozřejmě delší časový úsek. Především v utkání s Ruskem už budeme sestavu rýsovat směrem k mistrovství Evropy," řekl Vrba.

Reklama