Hlavní obsah

Návrat krále. Rosický je zpět a spoluhráči jsou paf. Modlím se, aby byl Tomáš zdravý, říká Sivok

Radek Malina (Kranzach)Sport.czPrávo

Devatenáct! Pouze tolik minut v soutěžním utkání na nejvyšší úrovni odehrál kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický od loňského června, kdy se v kvalifikačním utkání na Islandu zranil. Následná léčba jej pustila na hřiště až 30. ledna, jenže Rosický si během 19 minut při FA Cupu proti Burnley poranil sval a následně za Arsenal nastoupil už jen za juniorku.

Foto: David Šváb, ČTK

Zleva Theo Gebre Selassie, Tomáš Rosický, Jiří Skalák a Tomáš Sivok během přípravy v Kranzachu.

Článek

První větší test jej tudíž čeká v pátek večer v rakouském Kufsteinu, kde svěřenci Pavla Vrby nastoupí k prvnímu přípravnému duelu před ME proti Maltě. Rosický má v nohách dva měsíce tréninkového drilu. „Ale chybí mi herní praxe," přiznává bez vytáček.

Sám měl pochybnosti, zda vůbec o místo v nominaci pro šampionát usilovat. Ale kouč národního mužstva se špílmachra nechtěl vzdát. „Přijel jsem jako každý jiný z třiadvacítky. Jsem připravený na jakoukoliv roli. Budu se trenéra snažit zaujmout a vše bude jen na něm," říká Rosický, který zatím bez úlev absolvoval v Kranzachu pod blankytně modrou oblohou tři tréninky.

Není pochyb, že pokud Rosickému vydrží zdraví, bude pro Česko klíčovým mužem sestavy. O nějakém paběrkování nemůže být řeč. Ostatně reprezentační spoluhráči českého špílmachra přiznávají, že nyní už bývalý hráč Arsenalu je i přes prakticky roční pauzu ve velké pohodě.

Neztratil dynamiku, neztratil nic

„Byl jsem zvědavý, jak to Tomášovi na tréninku po tak velké pauze půjde. Ale je strašně dobrý. Jde o nejlepšího hráče, s nímž jsem kdy hrál," netajil se obdivem k pětatřicetiletému kapitánovi obránce českého výběru Theodor Gebre Selassie po čtvrtečním dopoledním tréninku nedaleko jezera Walchsee.

„Jiný hráč by se dostával do formy tři čtyři měsíce. Po trénincích o Tomáše ale strach rozhodně nemám. Když ho vidím s míčem, je to radost. Herní kvalitu má i přes dlouho pauzu obrovskou," usmíval se Tomáš Sivok.

„Neztratil dynamiku, neztratil nic. Není pochyb, jestli je dobrý. Jde jen o to, zda mu vydrží zdraví," uvedl Gebre Selassie. „Netuším, jestli Rosa vydrží devadesát minut. Ale bavit se o jeho technice a dovednostech je zbytečné. Budu se opakovat, ale jiného takového hráče nemáme. Je to náš motor. Modlím se, aby byl zdravý," pronesl Sivok, jehož návrat Rosického těší i z čistě praktického hlediska: „Pro obránce je to s ním na hřišti dobré, on prakticky nehraje míč zpátky. Až mu někdy vyčítám, že nám balón ani nepůjčí."

Reklama

Související témata: