Hlavní obsah

Je to rozjezd, ale hrajeme o sebevědomí, nechce Vrba žádné škobrtnutí s Maltou

Kranzach

Den prvního testu nadešel! Čeští reprezentanti nastoupí v pátek v 18 hodin v rakouském Kufsteinu k úvodnímu ze tří přípravných duelů před blížícím se mistrovství Evropy ve Francii (startuje 10. června). Soupeřem výběru Pavla Vrby bude Malta, fotbalový trpaslík z ostrova ve Středozemním moři.

Foto: David Šváb, ČTK

Trenéři Pavel Vrba a Karel Krejčí na soustředění českého celku v Rakousku.

Článek

„Jde o první utkání po delší době. I z tohoto pohledu jsme volili soupeře. Pro rozjezd na soustředění je to ideální protivník," pronesl Pavel Vrba, jemuž se ve čtvrtek hlásili na soustředění v rakouském Kranzachu brankář Vaclík a obránce Suchý, jimž skončila sezóna v Basileji.

Ani jeden do duelu s Maltou nezasáhne. Mladý gólman má menší zdravotní trable, které však neohrožují jeho start na evropském šampionátu. „Suchého zapojíme až do utkání proti Rusku. Ještě ve středu hrál soutěžní zápas a není důvod, abychom ho po následném cestování hned tlačili do utkání s Maltou," uvedl Vrba, jemuž tudíž z třiadvacítky vyvolených pro Francii chybí už jen obránci Pudil (Sheffield Wednesday) a Kadlec (Fenerbahce Istanbul).

Český trenér hodlá do zápasu nasadit kromě dvojice borců ze Švýcarska prakticky celý kádr. „Příležitost dostanou pravděpodobně všichni hráči, chci je vidět v akci, abych si udělal obrázek, jak si momentálně stojí. Většina nastoupí do šedesáté minuty. Nechci předbíhat, jestli v poločase nebo v úvodu druhé půle," prohlásil Vrba.

Národní mužstvo čeká pod jeho vedením dvacátý duel, v žádném z předešlých devatenácti tým neudržel čisté konto. Jak důležitý tedy bude pro českého trenéra výsledek konfrontace s Maltou?

Těžší zkoušky přijdou

„Před evropským šampionátem je důležitý každý výsledek. Jde o zápasy, kdy hráči nabírají sebevědomí. Doufám, že duel zvládneme herně i výsledkově a následně to bude pokračovat v utkáních s Ruskem i Jižní Koreou, která budou nepochybně mnohem těžší," říkal Vrba po čtvrtečních dvou přípravných jednotkách v Kranzachu.

„Vyloženě jsme se na utkání s Maltou nezaměřovali. Máme dostatek informací, jak hráli v kvalifikaci. Hráčům je pochopitelně předáme, ale pro nás budou rozhodující další dva přípravné duely. Nicméně v zápase chceme jít cestou, kterou následně budeme razit na mistrovství Evropy, byť pochopitelně jde o zcela jiného soupeře, než nás čekají ve skupině na šampionátu," uvedl Vrba, jenž počítá s nasazením brankáře Čecha i náhradníka Koubka.

Pro Petra Čecha přitom půjde o rekordní 119. start v dresu českého národního týmu. Dosud se o první příčku ve statistikách dělil s bývalým záložníkem Karlem Poborským. „Ještě nevím na jak velký časový úsek, ale určitě dostane prostor i Tomáš Koubek," připustil Vrba, že Čech odchytá při historickém zápisu jen část duelu.

Reklama

Související témata: