Hlavní obsah

Brückner do Alp za reprezentací dorazil, Mareček se Schickem ji opouštějí

Kranzach
Aktualizováno

Hotovo, třiadvacítka pro EURO ve Francii je potvrzena. Fotbalová reprezentace pomalu končí soustředění v rakouském Kranzachu. V pondělí večer za ní dorazil i konzultant Karel Brückner, naopak trenér Pavel Vrba musel během úterý dva hráče postavit mimo tým. V konečné nominaci na evropský šampionát podle očekávání chybějí záložník Lukáš Mareček a útočník Patrik Schick, kteří již do Alp přijeli v roli náhradníků pro všechny případy.

Pavel Vrba, trenér české fotbalové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Rakouská mise pomalu končí. Národní tým si v úterý odpoledne naposledy zatrénoval v Kranzachu, ve středu večer nastoupí v Innsbrucku proti Rusku a hned po zápase odletí domů.

Kouč ovšem s konečnou nominací na mistrovství Evropy do středy čekat nemohl. Nejpozději do úterní půlnoci musí všichni účastníci turnaje nahlásit definitivní výběr 23 hráčů.

Překvapení se nekonalo. Lukáš Mareček s Patrikem Schickem jako náhradníci do Rakouska přijeli a mimo nejužší nominaci také zůstali.

„Věděli předem, že jsou tady jako náhradníci. Oba mě na soustředění příjemně překvapili, o to těžší bylo jim to dnes říci," neskrývá Vrba.

Kompletní budou až s Pudilem

Daniel Pudil se k mužstvu připojí až v Praze. Ostatní hráči jsou v pořádku. "Řešili jsme dvě věci - Bořka Dočkala jsme chtěli nechat doléčit, teď už je zdravý a připravený. Teď měl dva dny problémy s krkem Roman Hubník, ale není to vážné. Po konzultaci s doktorem mohu říci, že všichni jsou v pořádku," těší Vrbu.

Jaké mužstvo vlastně do Francie poveze? „Tým je hladový. Spousta lidi nás asi nebude brát tak vážně, jak si zasloužíme. Věřím ale, že na šampionátu potvrdíme soudržnost. A že se ukáže, že jen jména někdy tým ještě netvoří," doufá kouč.

Na šampionát bere trojici brankářů, osm obránců, devět záložníků a tři útočníky. "Všichni tři útočníci jsou nyní na stejné startovní čáře. Máme tam typologicky dva vysoké hráče, k nim Davida Lafatu, se kterým se dá jít do kombinace a je to nejlepší střelec české ligy," avizuje Vrba.

Deset hráčů se podívá na EURO poprvé v kariéře. Na třetí pokus se premiérové nominace dočkal právě Pudil, který na poslední chvíli vypadl z týmu v letech 2008 a 2012. Nováčky jsou také brankáři Tomáš Vaclík s Tomášem Koubkem, obránce Pavel Kadeřábek, záložníci Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí, Jiří Skalák, David Pavelka a Josef Šural a útočník Milan Škoda. Rekordmany jsou naopak brankář Petr Čech, kapitán Tomáš Rosický a záložník Jaroslav Plašil, které čeká už čtvrté ME.

Zápas s Ruskem se hraje ve středu od 18:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Konečená nominace české fotbalové reprezentace na ME ve Francii:
PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Brankáři
Petr ČechArsenal1190
Tomáš VaclíkBasilej60
Tomáš KoubekLiberec20
Obránci
Theodor Gebre SelassieBrémy341
Pavel KadeřábekHoffenheim162
Michal KadlecSparta638
Tomáš SivokBursaspor535
Roman HubníkPlzeň253
Marek SuchýBasilej260
Daniel PudilSheffield Wednesday312
David LimberskýPlzeň361
Záložníci
Bořek DočkalSparta Praha236
Vladimír DaridaHertha Berlín341
Tomáš RosickýArsenal10122
Jaroslav PlašilBordeaux987
David PavelkaKasimpasa60
Daniel KolářPlzeň272
Ladislav KrejčíSparta Praha214
Jiří SkalákBrighton80
Josef ŠuralSparta Praha101
Útočníci
Tomáš NecidBursaspor3710
David LafataSparta Praha389
Milan ŠkodaSlavia Praha83

Reklama