Hlavní obsah

Překvapíme! hlásí Vrba. Hladový tým čeká předposlední ostrý test

Innsbruck

Operace Francie finišuje. Česká fotbalová reprezentace dnes končí soustředění v rakouském Kranzachu, v Innsbrucku večer sehraje přípravný duel s Ruskem a hned po něm se vrací domů. V neděli si v pražském Edenu střihne generálku s Jižní Koreou a ve středu odletí do dějiště evropského šampionátu. „Věřím, že budeme mužstvem, které je schopné překvapit,“ doufá trenér Pavel Vrba směrem k EURO. Zápas s Ruskem se hraje od 18:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Lafata o tréninkovém kempu a prověrce proti RuskuVideo: Radek Malina (Kranzach), Sport.cz

 
Článek

Třiadvacet vyvolených Pavla Vrby pro mistrovství Evropy ve Francii je definitivních. Trenér české fotbalové reprezentace v úterý na soustředění v rakouském Kranzachu potvrdil dřívější verdikt, že záložník Lukáš Mareček a útočník Patrik Schick ve výběru pro šampionát nebudou.

Čas zkoušení končí. Teď už je třeba finalizovat základní jedenáctku pro bitvy na šampionátu. A zápas s dalším účastníkem turnaje Ruskem je předposledním ostrým testem

„Beru do Francie hladový tým," charakterizuje konečný výběr Vrba. „Možná můj tým nebudou brát vážně, jak si zaslouží. Ale já klukům věřím. Doufám, že už ve skupině ukážeme soudržnost, která se utvářela během soustředění, a potvrdí se, že velká jména automaticky nezaručují úspěch. Já věřím, že budeme fungovat jako tým. Že právě my budeme takové mužstvo, které je schopné překvapit," vyhlašuje kouč.

Program fotbalové reprezentace
1. červnaČR - Rusko (příprava, Innsbruck)
5. červnaČR - Jižní Korea (příprava, Praha–Eden)
8. červnaOdlet do Francie (Tours)
13. červnaČR - Španělsko (ME, Toulouse)
17. červnaČR - Chorvatsko (ME, St. Etienne)
21. červnaČR - Turecko (ME, Lens)

A teď skutečná prověrka

V Innsbrucku projdou Češi vypovídajícím testem. „Rusové mají na šampionátu vysoké ambice. Základ jejich týmu tvoří fotbalisté CSKA Moskva, dokonce reprezentaci vede i trenér z CSKA. Vše je podpořené hráči Rostova, Petrohradu či Krasnodaru, jejichž kluby došly v Lize mistrů či Evropské lize hodně daleko. Už budeme vše směřovat k přípravě sestavy pro úvodní vystoupení na šampionátu proti Španělsku. Půjde o skutečnou prověrku naší připravenosti," lebedí si Vrba.

Poprvé může využít obránce Kadlece, jenž se k týmu připojil až v den prvního testu s Maltou, a Suchého, jehož trenéři nechali při páteční výhře 6:0 odpočívat po cestě z Basileje. Připraven bude i záložník Dočkal, který měl menší svalové potíže. „Chtěli jsme ho nechat doléčit. Poslední dva dny měl zablokovaný krk Roman Hubník, ale i on už je v pořádku," těší Vrbu.

Tři útočníci na stejné čáře

V nominaci zůstal trojlístek útočníků Necid, Lafata, Škoda. A zůstává hádankou, kdo z nich je vlastně pro trenéra jedničkou.

„Dneska jsou ti tři na stejné startovní čáře. Vybírat je budeme podle typu soupeřů i podle toho, jakou schopnost kdo z nich má. Necid a Škoda jsou typologicky podobní, Lafi je trochu jiný. Určitě bude hrát roli i to, jak zvládnou dva zápasy, které nás čekají. Myslím si, že to bude rozhodující," ponouká Vrba útočníky.

Posledním, kdo trenérovi chybí, zůstává obránce Daniel Pudil. Ještě o víkendu hrál s Sheffieldem o postup do Premier League a k týmu se připojí až v Praze. „Jeho absence představuje mírnou komplikaci, nikoliv problém. Absolvoval s námi totiž celou kvalifikaci. A alespoň jsme dostali šanci vyzkoušet Gebre Selassieho na levé straně sestavy," nedělá si Vrba těžkou hlavu.

Reklama

Související témata: