Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:1Kapitán je zpátky. Rosický se po více než dvou letech trefil a Češi nakonec vyhráli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Kokorin 0 : 1
49. Rosický 1 : 1
90. Necid 2 : 1
Záznam online reportáže

Pavel Dosadil (Innsbruck)Sport.cz
Aktualizováno

Sváděl boj s časem, po sezóně bez fotbalu by však mohl být pro evropský šampionát ve Francii znovu oporou. Přátelský duel v Innsbrucku tomu alespoň napovídá. Kapitán Tomáš Rosický se po více než dvou letech za národní tým zase trefil a nastartoval obrat. Česká reprezentace pak po Necidově gólu v závěru porazila 2:1 Rusko, dalšího účastníka mistrovství Evropy.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický (vpředu) v souboji s Olegem Šatovem z Ruska.

Článek
Fotogalerie

Čekalo se, že Rusové budou o dost silnější než Malta minulý týden. Přesto bylo pro Vrbův tým dost nemilé překvapení, že hned první střela na Čechovu branku skončila v síti... Darida snadno ztratil před vlastním vápnem míč, zmocnil se ho Kokorin a prostřelil Čecha. Brankář Arsenalu si sice na balón sáhl, ale jen ho tečoval pod břevno.

Při úterní konečné nominaci na šampionát trenér Pavel Vrba vypsal konkurs na místo v základní sestavě pro trojici rovnocenných útočníků. V základu z nich tentokrát nastoupil Lafata a právě on mohl brzy vyrovnat. Gebre Selassie mu adresoval centr před prázdnou branku, letenský kanonýr však ve skluzu nedokázal usměrnit míč správným směrem.

Trenérům pak zatrnulo, když doktoři museli po srážkách během chvilky ošetřovat v obličeji jak Hubníka, tak Daridu. Češi pak byli častěji u míče, po nepřesné Krejčího střele podél branky ovšem tempo opadlo.

Druhý poločas byl mnohem lepší

Ještě do přestávky národní tým přišel o Dočkala, jehož sroloval urostlý Ivanov, a na hřiště musel Skalák. V závěru první půle se za českou obranu dostal Smolov, při jeho tutovce se však Čech blýskl a technickou střelu vyrazil.

Také v úvodu druhé půle padl gól, Češi se svému soupeři revanšovali. Daridův centr sklepl střídající Necid za sebe a Rosický efektním halfvolejem vyrovnal. Český kapitán skóroval v reprezentaci poprvé od března 2014, kdy jednou trefou přispěl k remíze 2:2 s Norskem. Pro Rosického to byl 23. gól ve 102. mezistátním zápase.

Druhý poločas byl vůbec po řadě změn v sestavě z české strany mnohem lepší než první. Slušně pálil Darida a třeba Krejčího šance po kombinaci Kadeřábka se Skalákem po dalším gólu přímo volala, stejně jako Kadlecova rána těsně vedle.

V závěru měl neuvěřitelné štěstí Čech, jemuž propadla přes rukavice rána Denisova, míč se zastavil o tyč...

Češi se nakonec přece jen dočkali cenné výhry. V poslední minutě ji po Krejčího centru zařídil Necid.

Přípravné fotbalové utkání v Innsbrucku:
Česko - Rusko 2:1 (0:1)
Branky: 49. Rosický, 90. Necid - 7. Kokorin. Rozhodčí: Schörgenhofer - Winsauer, Brandner (všichni Rak.). Bez ŽK. Diváci: 650.
Česko: Čech - Gebre Selassie, Hubník (46. Sivok), Kadlec, Limberský (64. Kadeřábek) - Darida, Pavelka (46. Plašil) - Dočkal (41. Skalák), Rosický (84. Kolář), Krejčí - Lafata (46. Necid). Trenér Vrba.
Rusko: Lodygin (46. Guilherme) - Smolnikov, V. Berezuckij (64. Neustädter), Ignaševič, Torbinskij (64. Kombarov) - Denisov, Ivanov (64. Golovin) - Šatov, Smolov, Kokorin (64. Samedov) - Dzjuba (46. Mamajev). Trenér Sluckij.

Reklama

Související témata: