Hlavní obsah

Chorvatsko - San Marino 10:0Soupeři Česka ve skupině Chorvati nastříleli v generálce na ME deset gólů, Slováci remizovali

Gelsenkirchen
Aktualizováno

Pořádnou kanonádu rozpoutali v generálce na evropský šampionát ve Francii fotbalisté Chorvatska. Jeden ze soupeřů českého týmu v základní skupině rozstřílel San Marino vysoko 10:0. Tři góly v Rijece nastříleli Mandžukič a Kalinič. Němci si spravili chuť po porážce od Slovenska, když porazili Maďarsko 2:0, a Slováci remizovali se Severním Irskem bez branek.

Foto: Jonathan Brady, ČTK/AP

Slovák Martin Skrťel (vpravo) bojuje o míč s Jamiem Wardem ze Severního Irska.

Článek
Fotogalerie

Chorvatsko dosáhlo nejvyšší výhry ve své historii. "Chci svým hráčům pogratulovat za přístup. Byli připravení a hladoví dát tolik branek, kolik jenom dokážou," řekl po utkání chorvatský trenér Ante Čačič.

Už mohl nasadit i hvězdy Modriče z Realu Madrid, barcelonského Rakitiče a Mandžukiče z Juventusu Turín, kterému k hattricku stačilo patnáct minut v prvním poločase.

Během úvodní pětačtyřicetiminutovky se ještě prosadili Pjaca, Srna a Perišič. Domácí pokračovali v dominanci i po změně stran, kdy skórovali Rakitič a třikrát střídající Kalinič. Útočník Fiorentiny zvládl hattrick za 25 minut.

"Ideou byla vytvořit ideální atmosféru před startem Eura 2016 a to se nám povedlo. Jsem hlavně rád za formu útočníků, protože góly jsou klíčové pro jejich sebevědomí," konstatoval Čačič.

Chorvaté vstoupí do Eura 12. června zápasem proti Turecku, o pět dní později se utkají s Českou republikou a skupinu D uzavřou 21. června s obhájcem titulu Španělskem.

Za Francii stříleli góly hráči Arsenalu

Výborně vyšla závěrečná příprava také Francii. Hostitel Eura v Metách porazil Skotsko 3:0. Mužstvo Didiera Deschampse o svém triumfu rozhodlo už v úvodní půli, kdy vstřelili dvě branky Giroud a jednu jeho spoluhráč z Arsenalu Koscielny. Francouzi otevřou šampionát 10. června v Paříži proti Rumunsku.

Německo v posledním zápase před ME porazilo v Gelsenkirchenu dalšího účastníka turnaje Maďarsko 2:0. Úřadující světoví šampióni si tak zvedli sebevědomí po minulé nečekané prohře 1:3 se Slovenskem.

Favorit se ujal vedení ve 39. minutě, kdy si po Hectorově centru vstřelil vlastní gól stoper Lang. Němci přidali pojistku po hodině hry. Čtyřicetiletý brankář Király ještě hlavičku Gómeze zneškodnil, ale na Müllerovu dorážku už byl krátký.

Rakušané i Slováci v generálce neskórovali

Svěřenci Joachima Löwa udrželi čisté konto téměř po roce, naposledy neinkasovali při kvalifikačním triumfu 7:0 nad Gibraltarem. Německo zahájí Euro 12. června zápasem s Ukrajinou, Maďaři začnou o dva dny později proti Rakousku.

Tomu se naopak generálka nepovedla a ve Vídni podlehlo Nizozemsku 0:2 po brankách Janssena a Wijnalduma.

Další konfrontace účastníků Eura mezi Slovenskem a Severním Irskem skončila v Trnavě bezbrankovou remízou. V základní sestavě domácích opět nastoupili plzeňští hráči Kozáčik, Hrošovský a Ďuriš. Slováci odstartují ME za týden proti Walesu, Severní Irové o den později s Polskem.

Přípravná fotbalová utkání:
Sydney: Austrálie - Řecko 1:0 (0:0)
Branka: 90.+4 Leckie.
Gelsenkirchen: Německo - Maďarsko 2:0 (1:0)
Branky: 39. vlastní Lang, 63. Müller.
Chorvatsko - San Marino 10:0 (6:0)
Branky: 23., 36. a 38. Mandžukič, 59., 73. a 84. N. Kalinič, 20. Pjaca, 24. Srna, 40. Perišič, 50. Rakitič.
Sestava Chorvatska: Subašič - Srna (56. Vrsaljko), Vida, Schildenfeld, Strinič - Modrič (46. Kovačič), Badelj (76. Rog) - Pjaca (75. Čorič), Rakitič (55. Kramarič), Perišič - Mandžukič (56. N. Kalinič). Trenér: Čačič.
Vídeň: Rakousko - Nizozemsko 0:2 (0:1)
Branky: 9. Janssen, 66. Wijnaldum.
Trnava: Slovensko - Severní Irsko 0:0
Mety: Francie - Skotsko 3:0 (3:0)
Branky: 8. a 35. Giroud, 39. Koscielny.

Reklama

Související témata: