Hlavní obsah

Sestava se rýsuje, dva tři otazníky zůstávají. Nebudu ale jmenovat, hráči by byli naštvaní, pravil Vrba

Praha

Nepopírá, že v mnohém už jasněji má. Hlavně druhé poločasy přípravných duelů s Ruskem a poté v generálce s Koreou otevřely trenérovi české fotbalové reprezentace Pavlu Vrbovi před cestou na evropský šampionát oči. „Určitá sestava se z druhých poločasů zmiňovaných zápasů rýsuje, ale dva tři otazníky zůstávají,“ potvrzoval kouč poté, co jeho tým před středečním odletem do Francie podlehl v pražském Edenu Korejcům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba naznačil, že sestava pro EURO se už rýsuje.

Článek
Fotogalerie

Pochopitelně, že měl o výsledku zápasu na rozloučenou jinou představu. Samozřejmě, že po výhrách nad Maltou a Ruskem během soustředění v Rakousku chtěl Vrba i Korejce porazit.

„Raději bych jel na šampionát s třemi výhrami. Na druhou stranu kdybychom ve všech třech zápasech zvítězili, mohl by vzniknout pocit, že nemáme žádný problém. Ale my je máme," glosoval Vrba resumé přípravy s asijským protivníkem, v níž jeho svěřencům zase nevyšel první poločas a nakonec 1:2 prohráli.

I kapitán Roisický uslyší své

„Hlavně v první půli nám scházela lehkost, rychlost a přímočarost, hráli jsme na spoustu doteků, podpora od středové řady nebyla rovněž taková, jakou jsem si představoval," připomínal Vrba, co svým svěřencům vyčítal a ještě vyčte.

I Rosický uslyší své, neboť jeho chyba a zbytečná ztráta míče předcházela druhému inkasovanému gólu. Paradox, že právě nejzkušenější hráči se jich dopouští. Proti Rusům Plašil, proti Korejcům kapitán Rosický.

„Pokud bychom si měli podobné chyby vybrat v přípravě, byla by to příjemná zpráva. Plašilovi jsme jeho chybu při hodnocení zápasu proti Rusku ukázali, stejně tak si o ní promluvím s Tomášem," přitakával reprezentační kouč, který byl ale jinak samozřejmě s vystoupením Rosického během přípravných duelů nadmíru spokojen.

„Celý rok nehrál a teď během deseti dnů nastoupil ve třech utkáních a odehrál slušnou porci minut. Důležité je, že po kondiční i zdravotní stránce je naprosto v pořádku, a že v ofenzivě pro nás představuje významnou nadstavbu. V defenzivě i od něho čekám víc, ale je pravdou, že něco jiného je přípravné střetnutí a něco jiného zápas na šampionátu."

Příprava by měla sloužit pro přípravu

Proto i na červenou kartu, kterou dostal po hodině hry Gebre Selassie, pohlížel Vrba s nadhledem a úsměvem.

„Hlavně proto, že následný distanc se vztahuje jen na přípravná střetnutí a nikoli na soutěžní utkání," uklidnil ho výklad regulí.

„Přípravná utkání by podle mého měla sloužit k přípravě a ne proto, aby si mužstva zkoušela hru v deseti. Navíc to nebyl zákrok, po němž musel být Theo vyloučen, nemluvě o tom, že ani první žlutou kartu neměl dostat a standardka se kopat neměla. Tím si na sudího ale v žádném případě nestěžuji," poznamenával trenér a měl po ruce příklad z předchozího angažmá.

„Když jsme hráli přípravu s Levski Sofia, měl být jeden Bulhar vyloučen. Ohradil jsem se proti tomu, protože hrát přáteláky proti deseti postrádá smysl."

Proti Korejcům si však jeho celek hru v oslabení vyzkoušet musel, neboť německý kouč Uli Stielike se jako on nezachoval a na polském rozhodčím nevymohl, aby Češi zůstali v plném počtu.

Vrba: Možná se to vrátí jindy

„Nejen v plném počtu, ale i v deseti jsme si vytvořili dost šancí na to, abychom vyrovnali, za což jsem rád. Někdy to byla smůla, jindy špatná orientace vedla k tomu, že jsme je neproměnili. Možná se nám to jindy vrátí," doufá trenér, že na šampionátu se koncovka a zužitkování vypracovaných příležitostí zlepší a že výkony budou podobné těm, jež jeho tým podal po změně stran proti Rusům a Korejcům.

„O sestavě pro první zápas na mistrovství Evropy mluvit nebudu, protože kdybych ji prozradil, spousta hráčů by byla naštvaných, že v ní nefigurují. Navíc jsou tady ještě zranění Dočkal s Hubníkem, takže sestava se sice rýsuje, ale dva tři otazníky mi zůstávají," diplomaticky naznačil trenér Vrba, s kým nejspíš pro úvodní šampionátový duel se Španělskem počítá a u kterých hráčů šance na sestavu devalvovaly.

„Hlavně v ofenzivě bychom chtěli od některých hráčů víc, představuji si, že budou mnohem výraznější. Proto stále nemohu říct, kdo v prvním zápase na mistrovství nastoupí," dodával Vrba.

Jak dopadne úvodní vystoupení české fotbalové reprezentace na ME proti Španělsku?
Vyhrají Španělé
52,8 %
Utkání skončí nerozhodně
20,2 %
Zvítězí Češi
27 %
Celkem hlasovalo 13542 čtenářů.

Reklama

Související témata: