Hlavní obsah

Kouč vicemistrů je optimista, slavné duely s Itálií a Ruskem si vychutnal poprvé

Zase měl na chvíli alespoň část slavného mužstva pohromadě. Fotbalisté Czech teamu 96 se sešli v Praze a představili plány mužstva internacionálů na příští sezónu. Trenér Dušan Uhrin starší mezi nimi nechyběl. Mohl zavzpomínat na EURO v Anglii a posoudit šance současné české reprezentace ve Francii. „Před šampionátem jsem optimista. A pokud by nebyl optimistický tým, ani by tam nemusel jezdit,“ usmívá se Uhrin.

Rozhovor s Dušanem UhrinemVideo: Sport.cz

 
Článek

Přijel před dvaceti lety do Anglie s podceňovaným týmem. A dovedl Poborského, Nedvěda a spol. až do finále ve Wembley.

Češi letos vyrazili do Francie rovněž v roli outsiderů. „Je to podobné. Ani od nás nikdo nic nečekal. Byli jsme ve skupině smrti. Německo, Itálie a Rusko byly týmy, jež představovaly vrchol Evropy. I teď máme velice těžkou skupinu. Řekl bych, že hlavně zrádnou, což je ještě daleko horší. Lidé jim nevěří stejně, jako tenkrát nevěřili nám. Můžou samozřejmě překvapit," srovnává Dušan Uhrin starší.

Paralel vidí ale víc. „V reprezentaci je znovu spousta hráčů z naší domácí ligy, kteří mají velkou motivaci sáhnout si na vrchol," poukazuje třeba.

Střídat ani moc nepotřeboval

„Když jsem teď zrovna viděl v televizi, jak jsme hráli s Itálií a s Ruskem v Anglii, bylo tam pět, šest hráčů věkem 21-23 let, maximálně 24. Ze zkušenějších byli zastoupeni prakticky jen Kuka a Kadlec. Jen v tom vidím rozdíl, současný tým je věkovým průměrem starší. Chybí mi tam zdravé mládí, které by se tam mělo vnést. Ale je samozřejmě otázka zkušenosti. Hráči z ligy budou mít velkou motivaci," přemítá.

Záznamy celých zápasů z ME před dvaceti lety si teď patřičně vychutnal.

„Nebudete věřit, teď jsem je viděl poprvé. Do té doby jen jednou finále..." usmívá se kouč.

„Jak jsem se koukal, tým měl myšlenku. Hrál stejně s Itálií jako s Ruskem. Měli jsme stabilních 13, 14 hráčů, takže jsem třeba v obou zápasech střídal jen dvakrát. Tým měl kvalitu, a jak jsme postupovali dál a dál, získával sebevědomí. Hráči se pak ve světě neztratili," cení si Uhrin ještě po letech.

Teď jen aby Češi mohli jednou s hrdostí vzpomínat také na EURO 2016 ve Francii.

Reklama

Související témata: