Hlavní obsah

Kouč Francie se nebál stáhnout hvězdy, Payet se odměnil výstavním gólem

Trenér francouzských fotbalistů Didier Deschamps v úvodním duelu mistrovství Evropy proti Rumunsku překvapil, když za stavu 1:1 vystřídal obě největší hvězdy týmu Antoinea Griezmanna a Paula Pogbu. A taktika se mu vyplatila, jelikož tak mohl dát více prostoru Dimitrimu Payetovi, který rozhodl o vítězství 2:1.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Fotbalisté Francie se radují z vítězného gólu Dimitryje Payeta.

Článek
Fotogalerie

Jak Griezmann, tak především Pogba vypadali překvapeně, když sudí při střídání oznámil jejich jména. Stejně tak fanoušci. Oba sice byli aktivní, ale trenér Deschamps chtěl dostat Payeta do středu hřiště. Proto místo nich poslal do hry křídelní hráče Kingsleye Comana a Anthonyho Martiala. A Payet rozhodl střelou právě ze středu hřiště.

"Udělal jsem rozhodnutí. Do konce už nezbývalo moc času a chtěl jsem posílit ofenzivu. Měli jsme tam čtyři útočníky a k tomu, abych Payeta udržel ve středu zálohy, musel jsem střídat jednoho ze záložníků. Proto jsme zvolil Pogbu," vysvětlil na tiskové konferenci Deschamps.

Svým rozhodnutím ukázal, jak moc věří Payetovi, který si nominaci vybojoval až letos na jaře. Naopak Pogba podle něj nepředvedl výkon, který od něj očekává. "Vím, že jeho potenciál je větší, než co předvedl dnes. Může hrát mnohem lépe," řekl Deschamps na adresu hvězdy Juventusu Turín.

Projevit se však prý mohla nervozita z prvního utkání, navíc v domácím prostředí. "Byl hodně velký tlak. Všichni očekávali, že vyhrajeme. Z psychologického hlediska to pro nás nebylo snadné, protože hráči vnímají, co se kolem nich děje. Chápu, že pro Rumunsko je těžké vstřebat takovou prohru, ale pro nás to bude povzbuzení našeho sebevědomí a pomůže nám to se uklidnit," dodal Deschamps.

Rumuni litovali zahozené šance ve 4. minutě

Jeho slova potvrdil i trenér Rumunska Anghel Iordanescu, který souhlasil s tím, že před dalším klíčovým zápasem se Švýcarskem pro něj bude obtížné dát tým psychicky, ale i fyzicky dohromady. "Hráči jsou úplně vyčerpaní. Dali do toho všechno, ale stejně prohráli. Proto musíme brát v potaz i psychologický aspekt, který je na takovém turnaji velmi důležitý," řekl Iordanescu.

Podle něj se utkání rozhodlo už ve čtvrté minutě, kdy Rumun Bogdan Stancu zahodil stoprocentní šanci, když zblízka nepropálil brankáře Huga Llorise. "Kdyby to dal, změnilo by to celé utkání. Ale i tak jsme zahráli dobrý zápas. Chci hráčům poděkovat, že plnili všechny mé pokyny," dodal Iordanescu, jehož tým vyhrál na ME dosud jediný ze 17 zápasů, a to v roce 2000.

Francouzští komentátoři při hodnocení utkání upozornili na nedostatky v obraně Bleus. Bývalý zadák Alain Roche dokonce vyjádřil "šok nad extrémním nedostatkem komunikace mezi beky". "Chyběla mi větší spolupráce. Obrovský dík patří Llorisovi, který nenechal Rumunsko otevřít skóre," uvedl Roche pro deník L'Équipe.

Reklama