Hlavní obsah

UEFA hrozí Rusku i Anglii kvůli řádění fanoušků vyloučením z Eura

Paříž

Výkonný výbor Evropské fotbalové unie UEFA varoval Rusko a Anglii, že jejich týmy mohou být vyloučeny z mistrovství Evropy, pokud budou pokračovat výtržnosti jejich fanoušků. S Ruskem už UEFA kvůli řádění fandů po sobotním duelu s Anglií v Marseille zahájila disciplinární řízení a verdikt má vynést v úterý. Zatím se očekává vysoká pokuta.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Angličtí fanoušci se snaží utéct ze stadiónu kvůli útokům ruských příznivců.

Článek
Fotogalerie

Bitka natočená chuligány

Fotbaloví fanoušci v Marseille noc

"Výkonný výbor varoval obě asociace, že bez ohledu na rozhodnutí nezávislé disciplinární komise nebude váhat s dodatečnými sankcemi, pokud dojde k dalšímu násilí. A to včetně možného vyloučení účastníků z turnaje," stojí v prohlášení UEFA. "Vyzvali jsme obě asociace, aby apelovaly na své fanoušky, aby se chovali zodpovědně a s úctou k soupeři."

K trestu za podobné výtržnosti vyzval také francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Všem lidem zatčeným za výtržnosti chce zakázat přístup na stadióny, do fanouškovských zón a populární veřejná místa ve všech hostitelských městech.

Požádal také vedení policie ve městech, kde se šampionát koná, o omezení prodeje a konzumace alkoholu den před zápasy a v den utkání. "Je naprosto nezbytné, aby národní federace, jejichž fanoušci způsobí podobné incidenty, byly potrestány za to, co se stalo na stadionu i mimo něj," dodal ministr na tiskové konferenci.

Nepokoje ve městě i na stadiónu

V Marseille, kde se sobotní zápas odehrál, vznikaly nepokoje už od čtvrtka. Nejprve se poprali angličtí fandové s místními obyvateli. V pátek se v přístavu střetly fanoušci obou mužstev a jeden Brit byl vážně zraněn. Policie musela použít slzný plyn a vodní děla.

Fandové se prali i před zápasem a následně se nepokoje přesunuly na stadión, kde skupina ruských fanoušků začala házet po anglických příznivcích předměty a pronikla linií pořadatelů, kteří se snažili oba tábory oddělit. Angličané včetně malých dětí museli utéct.

Výtržnosti fanoušků se přesunuly i do Nice, kde se poprali fandové Severního Irska s místními obyvateli. Střet si vyžádal sedm zraněných. Severoirská reprezentace se dnes v Nice utká s Polskem. V Paříži je zase pod drobnohledem zápas Turecka s Chorvatskem, který má druhý nejvyšší stupeň rizikovosti.

Reklama

Související témata: