Hlavní obsah

Obrovský respekt ke Španělům máme, ale sebevědomí také, připomíná trenér Vrba

Toulouse

Seděl dlouhé a dlouhé hodiny u videa, od rozlosování evropského šampionátu studoval trenér Pavel Vrba hru Španělů a dumal, jak proti nim uspět. „Nedokážu spočítat, kolik času jsem tím strávil, ale hráčům jsem připravil všechny informace. Teď mohu jen doufat, že si uvědomují, že je čeká favorit celého turnaje,“ přitakával kouč českého národního tým. „Našel jsem v jeho hře i některá slabá místa, kterých se pokusíme využít. Ke Španělům sice vzhlížíme s respektem, ale nemáme důvod nenastupovat sebevědomí,“ připomínal Vrba.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Pavel Vrba při úvodní přípravě českého národního výběru v dějišti evropského šampionátu.

Článek

Ještě před cestou do Toulouse jste seděl se svým zvědem Václavem Černým, který španělskou reprezentaci průběžně sledoval a viděl i její blamáž v generálce s Gruzií. Přivezl vám poznatek, který by byl pro vás nový a o němž byste nevěděl?

Těžko mohl přijít s nějakým novem, protože hra Španělů se podobá tomu, co praktikuje Barcelona či madridský Real. Prostě španělská škola, jíž se bude pondělní soupeř prezentovat i proti nám. Zvláště, když složení obranné i středové řady se dlouhodobě nemění a způsob hry zůstává stejný,

V útočné formaci ovšem k rošádám dochází...

To je snad to jediné, co se u Španělů mění. Hráči, kteří nastupují vpředu.

Dost možná, že ke změně dojde i mezi tyčemi vzhledem k situaci, které čelí De Gea.

To je ovšem rozhodnutí příslušící španělskému trenérovi. Má k dispozici skvělé gólmany, na jejich kvalitu se může spolehnout.

Mluvíte o prvním soupeři s velkým respektem.

Však my ho máme. A obrovský, protože Španělsko má skvělé fotbalisty působící v top klubech. My ale postoupili z těžké kvalifikační skupiny z prvního místa, nechali jsme za sebou Nizozemsko, Island i Turecko, takže není důvod, proč bychom neměli mít před těžkou a důležitou zkouškou také sebevědomí.

Chcete tím, naznačit, že víte o slabých místech Španělů a míníte na ně zabrnkat?

Samozřejmě že jsme nějaké našli, ale mluvit o nich nemíním. Spíš bych zmínil ty silné - kontrolu míče, techniku, ofenzivu.

Zkusíte vyjmenovat i silné stránky svého celku?

Nemáme ve svém středu podobné individuality, jako třeba Španělé či Chorvati, ale máme silný tým držící pohromadě, což je přednost, kterou jsme prokázali v kvalifikaci a může rozhodovat i na tomto turnaji.

Bude hodně záležet i na sestavě, kterou zvolíte. Máte už o ní jasno?

Mám, ale neřeknu ji.

To proto, aby se i váš zápas se Španělskem odvíjel v podobném trendu, jako utkání na úvod šampionátu? Abyste favoritovi vzdorovali, nepřipustili, aby dominoval, jako to nedovolili Rumuni domácí Francouzům či Rusové Angličanům?

Pochopitelně že se i my o něco podobného pokusíme. Každé mužstvo chce vstoupit do šampionátu s bodovým ziskem a nemíní prohrát, což úvod mistrovství ovlivňuje. Proto žádný tým zatím výrazně v utkáních nedominoval, proto začátek turnaje není ani tak agresivní, jako nejspíše bude s přibývajícími duely.

Reklama

Související témata: