Hlavní obsah

České republiky se bojím víc než Turecka, tvrdí kouč Chorvatů

Paříž

Pochopitelně jej těšilo, že jeho svěřenci úvodní utkání skupiny D na mistrovství Evropy zvládli a Turky 1:0 porazili, trenér chorvatských fotbalistů Ante Čačič ale jedním dechem přiznával, že nyní už myslí hlavně na dalšího soupeře balkánského celku, kterým budou v pátek Češi. „Řekl jsem hráčům, že České republiky se bojím víc než Turecka,“ pravil Čačič.

Foto: Darren Staples, Reuters

Kouč Chorvatů Ante Čačič v diskuzi s obráncem Vedranem Čorlukou během utkání ME proti Turecku.

Článek
Fotogalerie

"První utkání je vždy velmi těžké pro oba týmy, ale my ho zvládli. Poté, co jsme dali (v 41. minutě) gól, jsme drželi častěji míč, měli další šance a dvakrát trefili břevno. Musím být spokojený, protože je důležité začít skupinu vítězně. Povzbudí vás to do dalších dvou zápasů," řekl Čačič na tiskové konferenci.

Výhru však nepřeceňuje a už myslí na souboj s výběrem Pavla Vrby. "Nebereme nic za samozřejmé. Nemyslíme si, že už jsme postoupili. Řekl jsem hráčům, že České republiky se bojím víc než Turecka. Na tohle vítězství musíme co nejrychleji zapomenout. Je důležité, aby se celý tým soustředil na další zápas, ne na minulost," upozornil dvaašedesátiletý trenér, jehož svěřenci skupinu D uzavřou 21. června se Španělskem.

Čačič hodně chválil záložníka Luku Modriče, který zápas v Paříži rozhodl krásným dalekonosným volejem. "Luka si zaslouží, aby se o něm mluvilo. Dnes odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů. Hrál opravdu výborně, byl naším lídrem a vstřelil kouzelný gól. Pokud je Luka v této formě, celý tým vypadá lépe a agresivněji," těšilo rodáka ze Záhřebu.

Druhým chorvatským hrdinou byl obránce Vedran Čorluka, který musel být s krvácejícím zraněním hlavy několikrát ošetřován. Pokaždé se však vrátil a v nastaveném čase nepustil do nebezpečného zakončení Hakana Baltu. "Je to bojovník a zůstal až do konce, i když to pro něj nebylo příjemné. Ukázal hrozně moc odvahy a i se stehy a krvácením absolvoval mnoho hlaviček. Po každé další se to zhoršovalo, ale já mu gratuluju," řekl Čačič.

Chorvatsko bylo lepší, uznal zklamaný Terim

Turecký kouč Fatih Terim od svého mužstva čekal více. "Nikdy jsme nezačali velké turnaje dobře. Jsem zklamaný, ale vezmeme si z toho lekci. Na této úrovni musíme hrát lépe. Zbývají nám dva zápasy proti Španělsku a České republice a uděláme vše, co půjde. Budeme bojovat až do konce," uvedl Terim.

Uznal, že Turci po změně stran za Chorvaty zaostávali. "V prvním poločase jsme hráli dobře a měli velkou šanci na vedoucí gól, který mohl vše změnit. Ve druhém poločase, hlavně po 60. minutě, jsme odešli fyzicky a Chorvatsko bylo lepší a mělo víc šancí," připomněl dvaašedesátiletý kouč.

Už v 65. minutě stáhl ze hřiště kapitána a největší tureckou hvězdu Ardu Turana. Zápas nedohrál ani Oguzhan Özyakup a další tvořivý záložník Hakan Calhanoglu se prakticky k ničemu nedostal. "Naši velcí hráči musejí ukázat víc. Je to týmová hra, ale já od nich požaduji hodně. Když mé očekávání splní, přijdou dobré výsledky," prohlásil Terim.

Reklama