Hlavní obsah

Létaly židle. Došlo na hajlování i německé gesto. Poplach je před zápasem Slováků!

Paříž

Nejen Rusové s Angličany, ale i fanoušci dalších fotbalových týmů se starají o vzruch v ulicích francouzských měst při ME. Němečtí chuligáni před nedělním utkáním napadli příznivce Ukrajiny. Výsledkem byla dvě lehčí zranění, policie situaci záhy vyřešila.

Řádění fandů před zápasem Německo - Ukrajina

 
Článek
Fotogalerie

Fotbaloví fanoušci v Marseille.

Německá média se též pozastavují nad tím, že někteří z německých fandů hajlovali. Při střetu s Ukrajinci létaly židle i další předměty, které chuligánům zrovna přišly pod ruku.

Došlo též na připomenutí smutné události, která se udála osmnácti let. Německý fotbalový svaz na úvodní zápas své reprezentace pozval policistu Daniela Nivela. Toho při MS v roce 1998 vážně zranili němečtí fandové. Šest týdnů byl v kómatu, následky zranění přetrvaly, nevidí na jedno oko, hůře mluví.

Poplach je vyhlášen před středečním utkáním Slovensko - Rusko v Lille a husto může být i v souvislosti se čtvrtečním duelem Anglie - Wales v Lens „Je jasné, že to bude hodně komplikované," citují agentury zástupce regionálních úřadů.

Vedení UEFA po předešlých nepokojích varovalo Rusko a Anglii, že jejich týmy mohou být vyloučeny z ME, pokud budou pokračovat výtržnosti jejich fanoušků. Zazněly však i hlasy odsuzující jednání francouzské policie. "Byl to asi můj neotřesnější zážitek! Policie zcela bezdůvodně použila slzný plyn, jednala s fanoušky jako se zvířaty. Byla jsem v šoku!" napsala na Twitter manželka anglického útočníka Jamieho Vardyho Rebekah.

K trestu za výtržnosti vyzval francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Všem zatčeným za výtržnosti chce zakázat přístup na stadióny i do fanouškovských zón ve všech hostitelských městech. Požádal také úřady ve městech, kde se šampionát koná, o omezení prodeje alkoholu.

V Marseille, kde se sobotní zápas Anglie - Rusko odehrál, vznikaly nepokoje už od čtvrtka. Zraněny byly desítky lidí. Výtržnosti se přesunuly i do Nice, kde se poprali fandové Severního Irska s místními obyvateli.

Reklama