Hlavní obsah

V Rusku se zlobí: Zatčení fotbalových fanoušků je nepřijatelné!

Moskva

Zatčení čtyřicítky ruských fotbalových fanoušků, které francouzská policie podezřívá z účasti na násilnostech během evropského šampionátu v Marseille, je "absolutně nepřijatelné". Řekl to dnes v parlamentu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj ruské fanoušky provokují fotbaloví příznivci z jiných zemí, nad čímž "nelze zavírat oči". Ruské ministerstvo zahraničí si zároveň předvolalo francouzského velvyslance v Moskvě a pohrozilo zhoršením vtahů obou zemí.

Řádění fotbalových výtržníků v MarseilleVideo: Reuters

 
Článek

Jako příklad provokování ruských fanoušků uvedl šéf ruské diplomacie záběry, na nichž tito fanoušci dupou po ruské vlajce. Také podle něj urážejí ruské politické i sportovní vedení.

Ministr sportu Vitalij Mutko dnes prohlásil, že kvůli neustálým provokacím podle něj nelze vyloučit, že násilné incidenty za účasti Rusů se budou opakovat. "Ať se stane cokoli, je okamžitě jasné, že vinni jsou Rusové," uvedl Mutko, citovaný agenturou TASS. Ve Francii je podle něj 15 000 až 20 000 Rusů, z nichž většina se "přijela podívat na dobrý fotbal".

Francouzský velvyslanec Jean-Maurice Ripert se dnes na základě ruského předvolání kvůli zatčení ruských fanoušků dostavil na ruské ministerstvo zahraničí. "Bylo mu zdůrazněno, že rozněcování protiruských pocitů kolem účasti ruské reprezentace na fotbalovém mistrovství Evropy může výrazně zhoršit francouzsko-ruské vztahy," uvedl podle AFP ruský úřad v prohlášení.

Některé fanoušky už policie propustila

Napětí se dnes snažil mírnit mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Doufá, že nedojde k dalším excesům a že úřady budou při vyšetřování násilností měřit všem stejným metrem. Disciplinární komise UEFA v úterý potrestala ruskou reprezentaci za řádění fanoušků podmíněným vyloučením z mistrovství Evropy a pokutou ve výši 150 000 eur (asi čtyři milióny korun).

Policie v úterý zadržela autobus se 43 Rusy během jejich cesty do Lille na dnešní zápas se Slovenskem. Kvůli výslechu je policisté eskortovali do Marseille, jedenáct z nich později propustili. Šest fanoušků podle informací úřadů v jihofrancouzském přístavním městě v souvislosti se sobotními výtržnostmi zatkli.

V Marseille vznikaly nepokoje mezi britskými a ruskými fanoušky už od čtvrtka. V pátek došlo ke střetu táborů obou fanoušků, jeden Brit byl vážně zraněn a v sobotu bylo při střetech zraněno 31 lidí, především Britů.

Reklama

Související témata: