Hlavní obsah

Nálada v týmu je nebezpečně dobrá, hlásí motivátor Pelta

Tours

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta se cítí nejlépe u týmu. V Toulouse si splnil svoje povinnosti vůči představitelům vlády i partnerům a hned vyrazil za reprezentací do Tours. V těžkých chvílích mobilizuje před důležitými zápasy a podle hráčů umí přidat i hlášky, které zvednou náladu. Jaké? „To zůstává v kabině a za zdmi hotelu,“ culil se útočník David Lafata, který velkého bosse zná už ze svého působení v Jablonci. V dobré pohodě byl Pelta i mezi českými žurnalisty.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda FAČR Miroslav Pelta sleduje trénink českých fotbalistů ve francouzském Tours.

Článek
Fotogalerie

Mobilizujete hodně hlasitě?

Slovo mobilizace je asi silné, ale je zapotřebí tomu dát vážnost. Hlas ovšem nezvyšuji, není důvod. Vždycky je lepší, když nejvyšší vedení asociace komunikuje s hráči i realizačním týmem přímo. Před čtyřmi lety ve Vratislavi jsme prohráli 1:4 s Ruskem, to bylo hodně špatné. Porážka 0:1 se Španělskem je úplně něco jiného. Mohli jsme jen překvapit a málem se to povedlo. Na druhou stranu, navzdory dobrému výkonu nemáme body, takže je zapotřebí mobilizovat všechno, co jde, abychom byli v dalších utkáních úspěšní. Důležité je, že máme zdravé hráče.

Mluvil jste s hráči a trenéry osobně?

Žádná oficiální jednání jsem nevedl. Zúčastnil jsem se jako všichni členové týmu večeře a snídaně, takže jsem s většinou mluvil. Teď není situace, abych něco oficiálně svolával. Všem je jasné, že zápas s Chorvatskem je o tom, jaké budou naše ambice v boji o postup ze skupiny.

Jak na vás působí atmosféra v týmu?

Jako nebezpečně dobrá. Všechno funguje, hráčům chutná... Zázemí, jaké reprezentace má, je skvělé. Jsem mile překvapený, k dispozici máme krásný stadión, hřiště, hotel... Všichni se na nás usmívají a organizačně všechno funguje bezvadně. Pořadatelé po všech stránkách připravili šampionát na vysoké úrovni. Nepřicházejí žádné znepokojivé zprávy.

Říkáte to, jako by vám na tom něco vadilo...

Vždycky říkám, že když není žádný průšvih, chtělo by to vytvořit nějakou umělou aféru (úsměv)... To opravdu jen žertuji. Jsem moc rád, že všechno perfektně funguje a nemusíme řešit žádné problémy. Kéž to takhle vydrží co nejdéle.

Jste nejvyšší velitel českého fotbalu. Věříte svému nároďáku?

Jsem člověk, který vždycky věří. Jinak bych to nemohl dělat. Ale soupeř, se kterým budeme hrát v pátek, je velice kvalitní. Jen to složení záložní řady! Modrič, Rakitič... Na druhou stranu náš výkon z prvního utkání po stránce taktiky, kterou naordinoval trenér, se hodně povedl. Je zapotřebí na to navázat. Jen budeme muset být odvážnější směrem dopředu. Věřím, že budeme pro Chorvatsko nepříjemným soupeřem a nějaký bod uhrajeme.

Mohly by podle vás čtyři body stačit na postup do osmifinále?

Ano, myslím, že by čtyři stačily. Možná i tři... Ale uvidíme podle vývoje v dalších skupinách. Jsem optimista.

Zaznamenal jste pozitivní odezvu fanoušků, kteří navzdory porážce hráčům tleskali?

Byl jsem jejich chováním mile překvapený. Minimálně třetina stadiónu byla zaplněná českými fanoušky. I když je to sem daleko a ekonomicky náročné, tak z Česka dorazili. Lídrem v hledišti stadiónu byli naši fanoušci. Za to jim patří dík. Naučili dokonce Španěly dělat ty naše vlny. Podle informací, které mám, by jich mělo stejně, tedy okolo sedmi tisíc, přijet i na utkání s Chorvatskem.

Reklama