Hlavní obsah

Chorvati jsou určitě hratelnější než Španělé, tvrdí Lafata

St. Etienne

Podle útočníka Davida Lafaty jsou Chorvati hratelnějším soupeřem, než byli Španělé. „Ale jsou za nimi kvalitativně v těsném závěsu,“ řekl nejlepší střelec české nejvyšší soutěže. Bodovat s nimi je pro české fotbalisty v pokračování ME nutnost. Pátečního soupeře viděli na videu už několikrát a našli i jeho slabší stránky...

Foto: Jan Tauber

David Lafata a Tomáš Sivok na tréninku

Článek

Viděl jste zápas Chorvatů s Turky v televizi?

Koukali jsme s klukama na hotelu. Mně se moc líbili. Byli lepší, trefili několikrát tyč. Mohli vyhrát výraznějším rozdílem. Doufám, že si střeleckou produkci vybrali v tomhle zápase a na nás jim tolik munice nezbylo. Věřím, že když proti nim podáme kvalitní výkon, můžeme i zvítězit.

Na videu vám je trenér Vrba ukázal?

Poprvé už v úterý, další video bylo ve středu a další porce byla nachystána do Saint Etienne před zápasem. Informací máme hodně.

V čem je podle vás největší síla Chorvatů?

Mají výbornou středovou řadu, a v ní především Modriče z Realu Madrid a Rakitiče z Barcelony. To mluví za vše. I další hráči působí ve špičkových klubech a jsou jejich oporami. Jsou hodně techničtí, dopředu velmi nebezpeční. Vyzařuje z nich velká síla, ale my jsme už v kvalifikaci dokázali sehrát dobré zápasy s podobně silnými soupeři, myslím Nizozemsko, a zvládli jsme je. S Chorvaty se určitě dá také hrát.

Jsou podle vás na obdobné úrovni jako Španělé?

Ti jsou výš než ostatní týmy. Chorvatsko je ale ve skupině dalších, které jsou v těsném závěsu. Na mistrovství Evropy budete těžko hledat vyloženě slabý tým.

Velkou zbraní Chorvatů je útočník Mandžukič. I když není super kanonýr, vyniká obrovskou pracovitostí a dělá prostor ostatním...

Myslím, že to super kanonýr je. Gólů dává dost. Je hodně silný, moc slabin nemá.

Našli jste ve hře Chorvatů nějaké slabiny?

O tom konkrétně mluvit nemohu. Podstatné bude, jestli je dokážeme využít a chyby potrestat, jako to udělali Španělé nám.

Studoval jste hru chorvatských stoperů?

Na videu nám trenér ukazuje i způsob hry jednotlivých hráčů, takže tam jsem je viděl. Nějaký obrázek jsem si udělal (culí se).

Berete zápas s Chorvaty jako klíč k postupu?

Nic jiného nám ani nezbývá. Věřím, že jim nějaký gól dáme. Roli bude hrát i skóre. Musíme bodovat. Bude záležet i na výsledku druhého utkání skupiny. Samozřejmě stejně důležitý, ne-li důležitější, bude poslední zápas skupiny s Turky.

Dá se z tréninku odhadnout sestava proti Chorvatům?

Dost těžko. Trenér má určitě připravené varianty, ale všichni trénujeme všechno.

Dostal jste vynadáno, že jste neuhlídal Piquého?

Nedostal. Trenér nás při rozboru upozornil, že gólu předcházelo víc chyb. Měl jsem uhlídat Piquého, když jsme odvrátili jejich standardku, přesouval jsem se do jiné pozice, jenže míč se rychle vrátil. Už jsem si nestihl Piquého najít. Pod větším tlakem měl být podle trenéra Iniesta, který centroval... Prostě se to blbě sešlo. Ten gól jsme dostat neměli, zvlášť takhle v závěru zápasu. Tu chvilku jsme mohli vydržet. Tím jsme zápas se Španěly uzavřeli. Samozřejmě jsem věděl, že gól jde za mnou, ale nemá smysl se v tom dál pitvat.

Určitě jste raději, když stopeři hlídají vás, než vy je...

To rozhodně! Takhle to dopadne, když se někdo dostane do špatného vápna (smích).

Mohlo situaci ovlivnit střídání těsně před španělskou standardkou a inkasovaným gólem, kdy obranáře Gebre Selassieho vystřídal ofenzívní Šural, který nezaujal jeho místo v prostoru, odkud centroval Iniesta?

To si netroufnu odhadnout. Ani si přesně neuvědomuji, kdy Pepa Šural přišel, a že Theo odešel. Mohlo to dopadnout třeba obráceně, že bychom gól dali my (úsměv).

Ve čtvrtek je to čtyřicet let od vítězství československého týmu v semifinále mistrovství Evropy 1976 nad Nizozemskem. Co o tom zápase víte?

Moc ne, ještě jsem nebyl na světě. Vím o tehdejším šampionátu to základní, že jsme vyhráli. Viděl jsem mnohokrát Panenkovu finálovou penaltu, ale třeba střelce našich semifinálových gólů nevím.

Reklama