Hlavní obsah

Na lavičce Dočkal trpěl. Proti Chorvatsku půjde do boje i přes přetrvávající bolest

St. Étienne

Nezvyklá pozice připadla záložníkovi Bořku Dočkalovi při úvodním představení českého národního týmu na ME. Opora Sparty musela v bitvě se Španěly jen na lavičku náhradníků, v klubu i reprezentaci v předešlé sezóně takovou roli poznal výjimečně. V páteční řeži s Chorvaty, druhém vystoupení národního mužstva ve Francii, by nicméně sedmadvacetiletý fotbalista měl být mezi vyvolenými.

Foto: Jan Tauber

Bořek Dočkal na čtvrtečním předzápasovém tréninku v St. Étienne.

Článek
Fotogalerie

Rosický a Vrba před utkáním s Chorvatskem

Kreativní záložník netají, že během konfrontace v Toulouse trpěl. „Nebylo to příjemné. Nemám rád, když musím sledovat zápas z lavičky. Na hřišti člověk nervozitu nevnímá a může boj ovlivnit. Na lavičce ale jen držíte palce," vypráví Dočkal.

Během přípravy na ME jej tížily zdravotní trable. Nejprve laboroval se zraněním stehenního svalu. Když pak naskočil do bitvy s Ruskem, po ostrém zákroku odstoupil s pochroumaným kotníkem ještě před přestávkou. „V přípravě jsem z tří zápasů odehrál necelý poločas, což velké plus nebylo. Ale nemyslím, že šlo o rozhodující faktor při skládání sestavy. Trenér se prostě rozhodl pro určitou variantu a já to akceptoval," vracel se Dočkal k duelu se Španělskem.

„Už nějakou dobu jsem připravený zasáhnout do zápasu. Po přípravě s Jižní Koreou jsme měli den volna, následně jsem se zapojil do tréninku, byť s částečným omezením, protože noha pořád bolela. Ale po všech kontrolách bylo jasné, že kotník poškozený není a zhoršení stavu nehrozí. Jde jen o odbourání bolesti, která pořád zůstává. Nicméně to není nic zásadního, všichni v sezóně musíme překonat určité potíže a hrajeme s bolestí," krčí rameny Dočkal.

Dočkal: Mají velkou sílu, ale nejsou to Španělé

Doufá, že v pátek v St. Étienne nebude chybět v zahajovací sestavě. Trenér Vrba slibuje, že jeho družina bude hrát mnohem ofenzivněji než proti Španělsku. „Mohl by to být zápas pro mě, ale záleží na trenérovi," nechce Dočkal odkrýt, v jaké sestavě se český tým na Chorvaty chystal. „Šance dostat se do útočné fáze bude určitě větší. Když jsem viděl ostatní zápasy šampionátu, narazili jsme jednoznačně na nejlepší tým. Už to bude jenom lepší," ujišťuje Dočkal.

„Chorvatsko má velkou sílu, ale nejsou to Španělé. Na druhou stranu je jedna věc, jak chceme hrát a něco jiného, k čemu nás soupeř pustí. Nicméně měli bychom být schopni si vytvořit více šancí, podržet míč a dostat se do útočné fáze, což je nám vlastní," slibuje sedmadvacetiletý rodák z Městce Králové.

Pokud by zůstal opět jen na lavičce náhradníků, bral by vše jako realitu. „Je nás tu dvacet do pole a většina je zvyklá hrát za klub v základní sestavě. Jde o výběr nejlepších českých fotbalistů, tudíž je pochopitelné, že se někdo musí podřídit," nedělá si těžkou hlavu Dočkal, který uvítal návštěvu šéfa fotbalové asociace na tréninku týmu ještě v Tours, kde je dočasný domov českého národního mužstva. „Už před zápasem se Španělskem za námi dorazil při obědě. Jsme zvyklí, že mezi nás přijde. Docela se i těšíme. Mívá zajímavé proslovy, které člověka i pobaví," usmívá se Dočkal.

Jak dopadne zápas mezi Českou republikou a Chorvatskem?
Zvítězí Česká republika
40,9 %
Zápas skončí remízou
12,3 %
Zvítězí Chorvatsko
46,8 %
Celkem hlasovalo 35302 čtenářů.

Reklama