Hlavní obsah

Chorvaté? To není styl tiki taka, jakým nás porazili Španělé, zůstává v klidu kapitán Rosický

St. Étienne

Nenechá se vykolejit, natož pak vyvést z míry. V pátečním zápase v St. Étienne musí česká fotbalová reprezentace bezpodmínečně bodovat, protože vzhledem k dosavadnímu vývoji mistrovství Evropy budou zřejmě k postupu ze skupiny zapotřebí čtyři body. Kapitán národního týmu Tomáš Rosický však přesto tvrdí, že konfrontaci s Chorvaty za klíčový duel, jenž rozhodne o dalším šampionátovém osudu národního týmu, nepovažuje.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva polský rozhodčí Szymon Marciniak a kapitán českých fotbalistů Tomáš Rosický.

Článek
Fotogalerie

Rosický a Vrba před utkáním s Chorvatskem

Před utkáním vám kapitán Chorvatů Srna složil poklonu, neboť prohlásil, že pro český tým znamenáte totéž, co Modrič pro Chorvatsko. Dovedete spoluhráče k výhře stejně jako Modrič Chorvaty v prvním střetnutí proti Turkům?

Vím, že jsem pro spoluhráče a snad i trenéra důležitý. Vždy jsem si uvědomoval svou odpovědnost a bude tomu tak i tentokrát.

Budete pociťovat větší odpovědnost, když půjde o zápas, v němž český tým musí bezpodmínečně bodovat, aby si udržel naději na postup ze skupiny? Vždyť vzhledem k dosavadním výsledkům na šampionátu zřejmě nebude kalkul o třech bodech postačujících k postupu platit.

Neřekl bych. Odpovědnost bude stejná jako jindy a na jiných akcích, kterých jsem absolvoval už spoustu, takže s nimi zkušenosti mám. A nic na tom nemění, že jde o evropský šampionát, který je samozřejmě obrovskou událostí.

Tentokrát ale půjde s Chorvatskem o klíčové utkání celé skupiny.

Vzhledem ke změně systému turnaje však klíčové být nemusí. Ale to všechno jsou spekulace a kdyby...

Takže vy konfrontaci za klíčovou pro další bytí na šampionátu nepovažujete?

Jako klíčovou ji nebereme.

Jak ji tedy vnímáte?

Jako utkání, z něhož potřebujeme body, protože jsme první střetnutí prohráli. Těšíme se na krásný zápas a doufáme v dobrý výsledek pro nás.

To ovšem bude vyžadovat daleko jiný výkon než proti Španělům...

Ale v něm přece byla spousta pozitivních věcí, na kterých se dá stavět. Na soudržnosti, bojovnosti, na tom, jak se kluci obětovali. To přece bylo skvělé. Na tento výkon musíme navázat, a přitom směrem dopředu ukázat víc. Hlavně si lépe poradit a vyřešit situace, které jsme měli.

Jenže přitom si budete muset poradit s ofenzivní silou Chorvatů, která je velká.

Velká sice je, ale rozdíl pořád existuje. Chorvati jsou samozřejmě technicky na nejvyšší úrovni, ale jejich herní styl se liší. Nestrkají si balóny jako Španělé, není to systém tiki taka, neboť jsou přímočařejší. A i oni mají slabiny, kterých budeme chtít využít.

Jejich dirigenty jsou Modrič s Rakitičem, s nimiž se budete uprostřed hřiště utkávat. Nebudou to určitě snadné souboje.

Jeden hraje v Realu a druhý v Barceloně, což svědčí o jejich kvalitě. Jsou nejen dirigenty, ale i motory chorvatské reprezentace a zastavují se skutečně špatně.

Proti Španělům jste operoval tam, kde Iniesta a měl jste za úkol se k němu i stahovat, v pátek vás asi bude čekat něco podobného s Modričem.

Bude záležet na tom, jaké úkoly mně kouč dá. Já se je budu snažit co nejlépe splnit. Je jedno, zda budu na Modriče hrát či nikoli. Uvidím, jaké úkoly mně trenér přidělí, ovšem jestli budu hrát. Já je přijmu, protože jsem jen jedním z hráčů třiadvacetičlenného kádru.

Jak dopadne zápas mezi Českou republikou a Chorvatskem?
Zvítězí Česká republika
40,9 %
Zápas skončí remízou
12,3 %
Zvítězí Chorvatsko
46,8 %
Celkem hlasovalo 35302 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články