Hlavní obsah

Portugalsko - Rakousko 0:0Portugalci znovu zahazovali šance, Ronaldo proti Rakousku neskóroval ani z penalty!

Paříž
Aktualizováno

Další skvělý zápas, avšak s mizernou tečkou, mají na svém kontě Portugalci. Parta okolo Cristiana Ronalda nedokázala na ME ani na druhý pokus zvítězit, v sobotu večer jen remizovala s Rakouskem 0:0. Portugalci přitom stejně jako proti Islandu na hřišti dominovali, ale opět měli problémy s produktivitou a trefovali jen brankové konstrukce. Největší hvězda Ronaldo navíc jedenáct minut před koncem neproměnila pokutový kop. K postupu Portugalci potřebují v závěrečném utkání skupiny F porazit Maďarsko, Rakousko musí vyhrát nad Islandem.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Zklamaný Cristiano Ronaldo zahodil v duelu s Rakouskem pokutový kop, uklidňuje jej spoluhráč Nani.

Článek
Fotogalerie

Ronaldo si připsal 128. start za národní tým, čímž překonal portugalský rekord Luise Figa, a zároveň 16. zápasem na mistrovství Evropy vyrovnal rekord šampionátu. Jubilea však gólem neoslavil. Zahodil hned několik šancí a pověst kanonýra nepotvrdil ani při penaltě, kterou sám vybojoval. Svou střelu poslal do tyče.

Jako první zahrozili už ve 3. minutě Rakušané, když po centru zůstal ve vápně nekrytý Harnik, ale hlavou v ideální pozici minul branku. Pak už dominovali Portugalci, kteří se však trápili s koncovkou a neproměnili ani jednu ze svých 23 střel.

Nejprve neuspěl Nani, kterého po hezké individuální akci vychytal brankář Almer, jenž si poradil i s následnou střelou Vieirinhy. Své dvě dobré šance nevyužil Ronaldo, který pálil vedle a poté nedůrazně. Nani trefil v další ideální pozici jen tyč.

Rakušané mohli soupeře potrestat po standardní situaci, když Alaba poslal před branku střílený centr, ale Vieirinha na poslední chvíli před nabíhajícím útočníkem míč odvrátil.

Hned v úvodu druhé půle bylo Rakousko blízko brance, ale Patrício konečky prstů vytlačil Ilsankerovu ránu. Následně pokračovala střelecká frustrace Portugalců a zejména Ronalda. Ten neuspěl s hlavičkou po rohu a vydařenou střelu z hranice vápna mu skvěle zneškodnil brankář Almer.

Své trápení mohl Ronaldo protrhnout v 79. minutě, kdy ho ve vápně stáhl Hinteregger. Hvězdný útočník si stoupl k penaltě, ale trefil jen brankovou konstrukci. A když už se pět minut před koncem přeci jen Ronaldo dočkal gólu hlavou, sudí ho správně neuznali kvůli ofsajdu.

Ronaldo v dosavadních dvou zápasech na šampionátu vystřelil už dvacetkrát a má více pokusů než devět týmů na turnaji. Na gól stále čeká.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina F (hráno v Paříži/Park princů):
Portugalsko - Rakousko 0:0
Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini - Orsato, Damato (všichni It.). ŽK: Pepe, Quaresma - Fuchs, Harnik, Hinteregger, Schöpf. Diváci: 43 000.
Portugalsko: Patrício - Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Guerreiro - Quaresma (71. Mario), W. Carvalho, Moutinho, Gomes (83. Eder) - Nani (89. Silva), Ronaldo. Trenér: Santos.
Rakousko: Almer - Klein, Prödl, Hinteregger, Fuchs - Alaba (65. Schöpf), Baumgartlinger - Harnik, Ilsanker (87. Wimmer), Arnautovic - Sabitzer (85. Hinterseer). Trenér: Koller.

Reklama

Související témata: