Hlavní obsah

Maďaři se zbavili stínu minulosti a na ME by už neměli přijít o postup

Marseille

Maďarští fotbalisté sahají po postupu do osmifinále mistrovství Evropy, čímž podle trenéra Bernda Storcka definitivně vystoupili ze stínu slavné minulosti. Jeho svěřenci jsou na EURO poprvé od roku 1972, předtím se jim dlouho nedařilo navázat na své slavné předchůdce.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Maďaři Balázs Dzsudzsák, Ádám Szalai a Tamás Kádár se radují z gólu proti Islandu.

Článek
Fotogalerie

"Když jsem u týmu začínal, visel nad ním velký stín. Lidé stále žili minulostí. Bylo ale třeba podpořit tuhle novou generaci a dát jí čas. Teď se nám to vyplácí," prohlásil Storck po sobotní remíze 1:1 s Islandem, po které by už Maďaři neměli přijít o postup.

Maďarsko může snít o tom, že by navázalo na roky 1938 a 1954, kdy bylo ve finále mistrovství Evropy. Tehdy v týmu zářil Ferenc Puskás. Od 70. let tým na větší úspěch čeká.

"Máme za sebou hodně práce. Tohle ale náš tým motivuje a pomůže mu se ještě zlepšit. Po letech bez úspěchu je to skvělé i pro naše fanoušky. Jsem opravdu šťastný," řekl německý kouč, který se ujal týmu před rokem po Pálu Dárdaiovi, jenž odešel do Herthy Berlín.

Maďaři měli proti Islandu velké štěstí, bod jim zachránil až dvě minuty před koncem vlastní gól Birkira Saevarssona. "Bylo to štěstí, ale zasloužené. Šli jsme si za gólem. Nevzdávali jsme to, i když Island bránil velmi chytře. Za víru jsme si bod zasloužili," dodal Storck.

Reklama

Související témata: