Hlavní obsah

Je to velká ztráta, ale musíme si poradit, tvrdí hráči po zranění kapitána Rosického

Tours

Klíčový hráč, který umí vzít odpovědnost na sebe. Je rozdíl, hrát s Tomášem Rosickým, nebo bez něho. Tohle tvrdí trenér národního mužstva Pavel Vrba i samotní hráči. Jenže kapitán už jim na trávníku nepomůže. Bude v šatně i na lavičce, může povzbudit, ale jeho geniální myšlenky a budou chybět...

Foto: David Taneček, ČTK

Zraněný Tomáš Rosický při utkání s Chorvaty.

Článek

„Je to realita. Bezprostředně po utkání jsem doufal, že jde o křeč nebo lehčí zranění zadního stehenního svalu. Musíme si s tím ale umět poradit. Tomáš Rosický nám hodně pomohl, bylo dobře, že jsme na něj počkali. Teď se musíme na hřišti obejít bez svého klíčového hráče. Loni na podzim nám chyběl v kvalifikačních duelech. Postup jsme zvládli, vyhráli jsme i v Nizozemsku. Věřím, že to tým zvládne," konstatoval kouč Pavel Vrba.

Záložník Josef Šural se přidal: „Rosa na sebe dokázal vzít odpovědnost. Když byl volný, hledali jsme ho a dávali mu míč. Umí vymyslet akci, přihrávku. Navíc dokáže mužstvo vyhecovat. Nebude lehké ho nahradit. Odpovědnost se tak musí rozdělit na ostatní, co budou hrát."

Střelec vyrovnávacího gólu s Chorvaty Tomáš Necid nepropadá panice. „Není důvod, i když to je velká ztráta. Věřili jsme, že se dá do pořádku. Bohužel... O tom, jak je pro tým důležitý, není pochyb. Ale já věřím, že Turky dokážeme porazit i bez Rosy. Vždyť nám chyběl i loni na podzim a postoupili jsme z prvního místa," zdůraznil.

Chybět bude rozdílový hráč

Obránce Pavel Kadeřábek ocenil Rosického schopnost udržet míč. „Kdykoliv bylo třeba podržet balón, dávali jsme ho Tomášovi, on to umí a posílal nám ho do náběhu k lajnám. Navíc tým ohromně burcuje. I za stavu 0:2 nás hecoval, že ještě zbývá dost času a zvládneme to. Měl pravdu... Na hřišti bude chybět. Je pravda, že v kvalifikaci jsme si bez něho dokázali poradit, ale byly to zápasy, které nám vyšly. Tady ho těžko někdo nahradí. Musí to na sebe vzít především starší hráči," konstatoval Kadeřábek.

Za rozdílového hráče označil Rosického obránce David Limberský. „Pochopitelně že jde o obrovskou ztrátu, protože Tomáš je přesně tím rozdílovým hráčem, který mohl být v úterý v Lens klíčovým mužem. Bohužel nastoupit nemůže, takže si musíme poradit týmovým výkonem," povzdechl si „Atmosféru v mužstvu to však nenaruší, Tomáš s námi zůstává a bude nás podporovat. Na hřišti ale bude hodně chybět," připomínal, že zápas na evropském šampionátu a třeba kvalifikaci, v níž Rosický rovněž absentoval, nejde srovnávat.

Reklama