Hlavní obsah

Švýcarsko - Francie 0:0Francie přibrala Švýcary na cestu do osmifinále. Trhaly se dresy, nevydržel ani míč

Lille
Aktualizováno

Jako první se na tomto ME uzavřela základní skupina A. Švýcarsko v Lille remízou 0:0 s již jistě potupující Francií získalo bod potřebný k definitivě druhého místa. Ve druhém duelu pod vedením českých rozhodčích v čele s Pavlem Královcem Albánie vyhrála 1:0 nad Rumunskem, vítězové mají naději, že se vejdou mezi čtyři celky, které postoupí ze třetích míst ve skupinách.

Foto: Carl Recine, Reuters

Paul Pogba trefil proti Švýcarsku za 17 minut dvakrát brankovou konstrukci.

Článek
Fotogalerie

Francie skončila v čele tabulky právě před dnešním soupeřem. Švýcarsko se do vyřazovací fáze evropského šampionátu probojovalo poprvé v historii a 25. června se utká s druhým celkem skupiny C, kterým je před posledním zápasem Polsko. Francie bude hrát o den později s třetím týmem ze skupiny C, D nebo E.

Francouzský trenér Didier Deschamps, jenž odkoučoval jubilejní 50. utkání "Les Bleus", i vzhledem k jistotě postupu udělal pět změn v základní sestavě oproti předchozímu duelu s Albánií (2:0). Na lavičce zůstali například Payet, Giroud nebo Kanté, do základní jedenáctky se naopak vrátili Pogba nebo Griezmann a Francie se vrátila také k rozestavení 4-3-3 z úvodního zápasu s Rumunskem (2:1).

Na druhé straně se Vladimir Petkovic poprvé odhodlal ke změně, neproduktivního forvarda Seferovice nahradil na hrotu devatenáctiletý Embolo.

Do první větší šance se dostali Švýcaři, po Shaqiriho rohovém kopu hlavičkoval Schär, z nepřehledné situace ale gól nebyl. Vzápětí se hned třemi nebezpečnými střelami prezentoval francouzský záložník Pogba. Dva jeho pokusy vyrazil gólman Sommer na roh, třetí skončil na břevnu. Na druhé straně nepřesně mířil Mehmedi.

V 57. minutě se po pěkné kombinaci dostal k zakončení Griezmann, brankář Sommer byl ale znovu úspěšný. Čtvrt hodiny před koncem předvedli Deschampsovi svěřenci jednu z nejhezčích akcí zápasu. Sissoko přeběhl s míčem podél pravé lajny polovinu hřiště, nacentroval na střídajícího Payeta, jehož ránu z voleje zastavilo břevno. Další jeho pokus skončil mimo branku.

Francouzi tentokrát nedokázali rozhodnout o vítězství v úplném závěru, jako se jim to povedlo v předchozích dvou zápasech. Švýcarsko dosud v žádném soutěžním utkání Francii neporazilo, gólmana Llorise dnes přímo neohrozilo ani jednou.

Kuriozity? Hned čtyřikrát musel některý ze švýcarských hráčů v zápase měnit dres, neboť mu jej soupeř roztrhl. Ve druhém poločase nevydržel ani míč.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina A (hráno v Lille):
Švýcarsko - Francie 0:0
Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Rami, Koscielny (oba Francie). Diváci: 45.616.
Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri (79. Fernandes), Dzemaili, Mehmedi (86. Lang) - Embolo (74. Seferovic). Trenér: Petkovic.
Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Sissoko, Cabaye, Pogba - Griezmann (77. Matuidi), Gignac, Coman (63. Payet). Trenér: Deschamps.

Reklama

Související témata: