Hlavní obsah

Rumunsko - Albánie 0:1Albánci dali první gól na ME, po historické výhře budou čekat. Rumuny obrali o slibnou šanci Královec a spol.

MinutaMin. Tým Hráč Akce
43. Sadiku 0 : 1
Záznam online reportáže

Lyon

Albánci při premiérové účasti na fotbalovém ME udrželi výhrou 1:0 nad Rumuny naději na postup do osmifinále. Budou čekat, jestli se vejdou se třemi body mezi čtyři nejlepší celky na třetích místech. Přímý postup ze skupiny A si zajistila Francie se Švýcarskem, které získaly sedm, respektive pět bodů, Rumunsko skončilo na poslední čtvrté příčce a ME je pro něj uzavřenou kapitolou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Albánec Armando Sadiku jásá po gólu proti Rumunům. Vpravo Emir Lenjani.

Článek
Fotogalerie

Albánie využila převahu v prvním poločase dvě minuty před přestávkou, kdy Sadiku po dlouhém centru potrestal nedůrazné vyběhnutí brankáře Tatarusanua. Dal vůbec první gól Albánie v historii ME. Rumunsko se dostalo do hry až v závěru druhé půle, mělo ale pouze jedinou vážnou příležitost, jenže Andone trefil břevno.

Utkání řídil český rozhodčí Pavel Královec, pro kterého šlo o druhý duel na turnaji. Na starosti už měl zápas Ukrajina - Severní Irsko (0:2). Rumuni se na něj mohou zlobit, neboť se svým asistentem chybně zastavil jejich velkou šanci ve druhé půli.

Do zápasu v Lyonu sice lépe vstoupili Rumuni, Albánie ale postupně převzala iniciativu a ve 23. minutě mohla jít do vedení, jenže Lenjani před prázdnou brankou trestuhodně minul. O deset minut později z úhlu střílel Memushaj a z následného rohu mířil nad zcela osamocený Basha.

Odměny za aktivitu se Albánie dočkala minutu před přestávkou. Na dlouhý centr si naběhl Sadiku a hlavou potrestal nedůrazné vyběhnutí rumunského brankáře Tatarusanua. Stal se tak prvním albánským střelcem v historii evropských šampionátů.

V 50. minutě mohli přidat druhou branku, ale Memushaj a Sadiku nedokázali dobře vyřešit brejk dvou hráčů na jednoho. Na hřiště se poté také dostal útočník Balaj, který v minulosti nastupoval za Spartu nebo Slavii. Po rozhodčím Pavlu Královcovi se tak stal druhou "českou stopou" v utkání.

Rumunsko s postupem času zvyšovalo tlak, ale dlouho se nemohlo dostat do výraznější šance. Až v 76. minutě to dokázal Andone, trefil však pouze břevno. Albánie tak dokázala porazit Rumunsko poprvé od května 1948 a připsala si premiérové body na mistrovství Evropy.

Výsledek teoreticky může nahrát českému týmu, který též usiluje o postup do osmifinále.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina A (hráno v Lyonu):
Rumunsko - Albánie 0:1 (0:1)
Branka: 43. Sadiku. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Mokrusch - Ardeleánu, M. Paták (všichni ČR). ŽK: Mate, Sapunarul - Basha, Memushaj, Hysaj. Diváci: 49 752.
Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Matel - Popa (68. Andone), Prepelita (46. Sanmartean), Stanciu, Hoban, Stancu - Alibec (57. Torje). Trenér: Iordanescu.
Albánie: Berisha - Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli - Abrashi, Basha (83. Cana), Memushaj - Lila, Sadiku (59. Balaj), Lenjani (77. Roshi). Trenér: De Biasi.

Reklama

Související témata: