Hlavní obsah

Historický postup, nebo konec? Máme plán a svoje zbraně, hlásí Škrtel před bitvou s Anglií

St. Etienne

Svou vůbec první výhru na mistrovství Evropy v historii vybojovali proti Rusku (2:1) a teď mají před sebou další cíl: postup do osmifinále! Aby fotbalisté Slovenska na vysněnou účast v play off dosáhli, potřebují v pondělí večer bodovat proti favorizované Anglii, která vede skupinu B.

Foto: Handout, Reuters

Trenér slovenských fotbalistů Ján Kozák (vlevo) a obránce Martin Škrtel.

Článek

Naši východní sousedé odčinili na turnaji úvodní porážku s Walesem (1:2), když udolali brankami Weisse a Hamšíka Rusko 2:1. Svěřencům trenéra Jána Kozáka tento výsledek uchoval reálnou naději na postup, který mohou slavit dnes na stadiónu v St. Etienne.

Vítězství zajistí Slovákům první, nebo druhou příčku ve skupině. V případě remízy obsadí druhé, nebo třetí místo. Do dalších bojů proniknou dva nejlepší týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší z třetích míst. Slovákům by čtyřbodový zisk mohl na osmifinále stačit, v duelu s Albionem ale kalkulovat nebudou.

"Těžko je hrát na remízu, to je velmi ošidné. Každý sportovec jde do zápasu s cílem vyhrát. Kalkulovat a spekulovat nemá smysl. My máme náš plán a svou taktiku, které se budeme držet. A věřím, že nám přinese úspěch," řekl na tiskové konferenci slovenský kapitán Martin Škrtel.

Zkušený stoper obléká osm let dres Liverpoolu a soupeřovy borce tak samozřejmě dobře zná z anglické ligy. Na stadiónu Geoffroye Guicharda se potká i s klubovými spoluhráči Sturridgem, Hendersonem, Lallanou, Clynem či Milnerem. Dres Reds navíc oblékal také Sterling. "Možná to je výhoda, ale možná i nevýhoda, protože oni znají mě. Pár slov prohodíme před zápasem, pár slov po zápase. Na hřišti se bude ale každý snažit odvést to nejlepší pro své mužstvo," citoval Škrtela server cas.sk.

Jaké změny v sestavě přichystá Hodgson?

Angličané v kvalifikaci dominovali, neztratili ani bod, jejich výkony na šampionátu ale zatím přesvědčivé nejsou, byť mají na kontě čtyři body a skupině B vévodí. Otazníky visí nad složením ofenzivy. Harry Kane, který nastoupil v obou předchozích duelech s Ruskem a Walesem v základní sestavě, střelecky tápe. Gólově se neprosadil ani Raheem Sterling, formu hledá Rooney a je tedy možné, že na hrotu nastoupí poprvé od začátku kanonýr Jamie Vardy a Daniel Sturridge, jenž v samém závěru rozhodl ostrovní bitvu s Walesem. Kouč Roy Hodgson zvažuje i další změny.

"V útoku máme velké možnosti. Jamie a Daniel (Vardy a Sturridge) podali velmi dobrý výkon proti Walesu, mohli by dostat šanci i nyní. Myslím si však, že celkově jsme v dobré formě a nemusíme dělat velké změny. Samozřejmě, někteří velmi tvrdě pracovali a také by rádi vyběhli na hřiště; chtějí ukázat, co je v nich," uvedl na tiskové konferenci anglický kormidelník.

Angličané se soustředí hlavně na sebe a na svůj výkon, Slováky však nepodcení. "Mají dobrý tým a na řadu hráčů si musíme dát pozor. Vedli si dobře i v kvalifikaci. Hamšík, Duda či Weiss ukázali na šampionátu kvality. Známe Martina Škrtela, který je silný v obraně. Musíme se na ně dobře připravit a věřit, že náš výkon bude stačit k tomu, abychom je zdolali," řekl Hodgson.

Škrtel: Musíme použít vlastní zbraně

Angličané jsou favority střetnutí, Slováci přesto věří, že protivníka překvapí a s porážkou ze St. Etienne neodjedou. "Jsme si vědomi toho, jak těžký soupeř nás čeká. Víme však i to, že pokud chceme setrvat na šampionátu, musíme něco uhrát. Zápas ukáže, jak se nám podaří eliminovat jejich silné stránky a využít naše. Anglie je velký favorit, ale i my jsme už dokázali své kvality, " připomněl trenér Kozák.

Anglie se střetla se Slovenskem doposud třikrát a pokaždé se radovala z vítězství. Naposledy se oba celky utkaly v březnu 2009, v přátelském utkání ve Wembley deklasoval Albion soupeře 4:0, když se dvakrát trefil Rooney. Tehdejší duel pamatují ze současného slovenského kádru Pekarík, Hamšík, Šesták i Škrtel, jenž odehrál celých devadesát minut. Sedm let starou porážku však už ostřílený bek z hlavy vymazal a touží Angličanům porážku oplatit. Podle Škrtela bude důležité, aby Slováci použili zbaně, kterými v nedávné minulosti zaskočili silná mužstva.

"Týmovost, srdce a odhodlání. Vždy, když jsme nechali na hřišti všechny síly, byli jsme úspěšní. Když k bojovnosti přidáme individuální kvality, můžeme být úspěšní," citoval Škrtela server pravda.sk.

Zápas skupiny B mezi Slovenskem a Anglií se hraje dnes od 21 hodin. Přímým přenosem ho vysílá ČT sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina B:
21:00 Slovensko - Anglie (ČT sport)
21:00 Rusko - Wales (ČT 2)
Jak dopadne závěrečné vystoupení slovenských fotbalistů ve skupině B na ME ve Francii?
Anglii porazí
24,1 %
Duel skončí remízou
33 %
S Anglií prohrají
42,9 %
Celkem hlasovalo 6224 čtenářů.

Reklama

Související témata: