Hlavní obsah

Neváhal, rozhodnutý byl hned. Vrba přiznal, že vůbec nedumal nad tím, kdo nahradí Rosického

zp (Lens)Sport.cz

Celý fotbalový národ řeší od pátečního večera otázku, kdo by měl v reprezentaci nahradit zraněného kapitána Tomáše Rosického a převzít po něm dirigentskou roli v klíčovém šampionátovém duelu zítra v Lens proti Turkům, trenér Pavel Vrba však žádné dilema neprožíval, natož aby snad váhal, koho postaví na kapitánovo místo. „Rozhodnutý jsem byl okamžitě,“ pravil před dnešním tréninkem, ale jméno samozřejmě neprozradil. Zato netajil, že změn v sestavě udělá víc.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Trenér Pavel Vrba má jasno o tom, kdo nahradí Rosického.

Článek

Klíčové dilema, které jste musel před zápasem proti Turkům, vyřešit, byla náhrada za zraněného Rosického. Už máte jasno, kdo se jeho role ujme?

Jasno mám.

Zvažoval jste víc variant? Rozhodoval jste se mezi několika hráči?

Neváhal jsem vůbec, naopak jsem byl rozhodnutý hned.

Vycházel jste z kvalifikačních duelů o EURO, v nichž jste se také musel bez Rosického obejít, nebo jste nachystal překvapení?

O překvapení nepůjde. Ve spoustě zápasů jsme dokázali hrát bez Rosického, takže věřím, že to svedeme i tentokrát.

Půjde o jediný zásah do sestavy, nebo chystáte i další rošády?

Změn bude víc.

S Tureckem jste se dvakrát potkal v kvalifikaci, takže protivníka velice dobře znáte, stejně jako on zná váš tým. Je vůbec možné se s trenérem soupeře navzájem překvapit?

Pravdou je, že se známe velice dobře, takže chystat se na Turecko bylo jednodušší, než se připravovat na další dva soupeře ve skupině. Rozdíl snad bude tentokrát v tom, že oba celky budou naladěny na vítězství, neboť potřebují vyhrát, aby postoupily.

Jenže Turci by museli vyhrát nad vaším týmem hodně vysoko, aby podobnou šanci měli. První dva zápasy prohráli, mají skóre 0:4, takže jen jednoznačné vítězství a příděl do Čechovy sítě by jim pomohl. Vyprovokuje je to k sázce na ofenzívu?

Zápas bude naladěn oboustranně útočně, protože vyhrát potřebují obě mužstva. V tom se bude lišit o kvalifikačních duelů. Třeba my v Istanbulu bránili, ale rychlými protiútoky jsme dosáhli na tři body, v Praze pro změnu vystavěli obranný blok Turci, aby následně trestali naše chyby. Tentokrát v Lens ale opravdu předpokládám, že budou hrát hodně dopředu,. aby v turnaji pokračovali.

Myslíte, že Turci ještě pořád cítí postupovou šanci?

Prohráli sice s Chorvatskem a Španělskem, ale velkou šanci dostat se dál pořád mají.

Vás tým rovněž, takže co bude pro resumé střetnutí podstatné?

Zatímco Španělsko a Chorvatskou jsou mužstvy patřícími podle mého k favoritům celého turnaje., my s Tureckem jsme protivníky vyrovnanými, což ukázala už kvalifikace. Tentokrát v Lens budou rozhodovat detaily.

V nejtěžším a nejdůležitějším zápase vaší trenérské kariéry?

Řadil bych ho hodně vysoko. Na úroveň kvalifikace o Ligu mistrů či zápasů v ní. Nebo bych ho srovnal s kvalifikačními duely s Tureckem, Islandem či Holandskem.

Reklama