Hlavní obsah

Nejsem sám se sebou spokojený, přiznal Limberský a ani úvahy o změnách v sestavě ho nerozhodily

Lens

Svou otevřeností překvapil. „Nejsem na šampionátu sám se sebou spokojený,“ přiznal David Limberský, že se mu ve Francii nevede podle představ, které měl. Zatím sice odehrál celý zápas se Španělskem i Chorvatskem, ale když trenér Vrba naznačil, že proti Turecku chystá v sestavě hned několik změn, netvářil se obránce nijak překvapeně. „Proč by se nemohly dotknout i mě? Hlavně aby měl trenér šťastnou ruku a my rozhodující utkání ve skupině zvládli.“

Foto: Albert Gea, Reuters

Zklamaný český obránce David Limberský po porážce se Španělskem.

Článek

S Turky se po kvalifikačních duelech důkladně znáte. Může to pro některé z mužstev představovat dnes večer v klíčové partii o postup ze skupiny výhodu?

Těžko. My máme nastudované je, on i nás, takže by bylo dvojsečné takto uvažovat.

Takže ani žádný překvapivý tah se vymyslet nedá? Něco, čím by bylo možné soupeře zaskočit?

Možné to je, ale spíše budou rozhodovat detaily, případně individuální chyby, jak je pro toto mistrovství běžné. Hodně zápasů je totiž vyrovnaných, takže se rodí remízy a gólů padá málo.

A co třeba psychické rozpoložení? Vy přece musíte být v tomto směru proti Turkům evidentně ve výhodě, neboť on i oba zápasy prohráli a drtí je kritika!

Pravdou sice je, že jsme v lepší psychické pohodě než Turci, ale na druhou stranu i jim by vítězství dávalo šanci na postup. A na výhru se hrát bude, protože bod nebude stačit nikomu.

Takže by stačilo je popíchnout, trochu je psychicky rozhodit...

Nemyslím, že by se něco podobného mohlo povést. Každé z mužstev se zaměří na svůj výkon a rozhodit se nenechá.

Turci hodně spoléhají na probuzení Turana. Vy jste se s ním na trávníku už několikrát potkal, takže - jaký to vlastně je fotbalista?

Vynikající, jeden z nejlepších, proti nimž jsem hrál. Skvělá technika, míč přilepený u nohy, patří prostě k nejlepším hráčům na šampionátu.

A co vy sám? Podáváte také nejlepší výkony, jakých jste schopen?

Nejsem sám se sebou ideálně spokojený. Pochopitelně že platí, že člověk hraje to, co mu dovolí soupeř a Španělé a Chorvati nám toho moc nedovolili. Fotbal byl o běhání, o posunech v bloku, takže se člověk s balónem moc nepotkal. A pak je pochopitelně těžké se do utkání dostat.

Vytýkal vám to trenér?

Je to realita, neboť kvalita Španělů a Chorvatů byla prostě vyšší než naše. Musíme si proto poradit jinými zbraněmi. Třeba taktikou...

Trenér mluvil mimo jiné i o tom, že hráčům z české ligy chybí těžké zápasy na mezinárodní scéně. Pociťujete letos i sám na sobě?

Kdybychom hráli Ligu mistrů, zvykali bychom si určitě na rozdíl, s nímž se na šampionátu střetáváme, mnohem snáz. Před čtyřmi lety jsme v Champions League účinkovali a na evropském šampionátu v Polsku bylo vše v pohodě. Jenže teď máme většinu polovinu hráčů z české, nebo turecké ligy, zatímco protivníci působí v top klubech v nejlepších soutěžích, což se musí projevit.

Cítíte, že to má dopad na spoluhráče, kteří účinkují na mistrovství Evropy poprvé? Že by je svazovala a limitovala nervozita, tréma, odpovědnost?

Nemyslím, že by byl někdo nervózní z toho, že je na šampionátu poprvé. Každý hraje to, čeho je schopen a co soupeř dovolí. A my narazili na naprostou kvalitu.

Sáhl si v předchozích duelech se Španělskem a Chorvatskem český tým na dno, na limit, nebo má na to, aby se proti Turkům zlepšil?

Na fyzický limit jsme si v obou zápasech sáhli určitě, zlepšit se ale můžeme. V každém utkání se najde něco, co šlo udělat lépe.

S vámi v sestavě? Trenér Vrba naznačil, že na Turky chystá hned několik změn...

Proč by se nemohly dotknout třeba i mě? Mohou se dotknout kohokoli. Vždyť nejde přece o mě, ale o to, abychom byli úspěšní jako tým. Jen dobře, když trenér změny udělá. Doufám, že bude mít šťastnou ruku a utkání s Tureckem zvládneme.

I bez zraněného kapitána Rosického?

Jeho absence je obrovská ztrátou, protože mohl být proti Turecku rozdílovou postavou na hřišti. Bohužel, k dispozici není a hrát nebude, takže si musíme poradit týmovým výkonem.

V kvalifikaci jste si i bez něho dokázali poradit, i když třeba konkrétně pro duely s Tureckem to neplatí. V Istanbulu Rosický hrál a vy jste vyhráli, v pražské odvetě absentoval a navrch měli Turci.

Jenže kvalifikace je během na dlouhou trať s deseti zápasy, zatímco teď nás čeká poslední utkání ve skupině, v němž hrajeme o všechno. V deseti duelech se nahradit dá, ale konkrétně v úterý nám bude hodně chybět.

Reklama

Související témata: