Hlavní obsah

Kde to jsme, když mě kritizuje i profesor historie? Frustrovaný kouč Turků se chce bránit u soudu

Lens

Frustrovaný je až běda. Rozladěný a sklíčený ještě víc. Mizérie, kterou si turecká reprezentace ve Francii v prvních dvou zápasech prožila, na trenéra dolehla. Kritika, jež nešetří jeho hráče, natož pak Terima samotného, jako by ho připravila o veškerou energii a vitalitu. Nalomený, z ataků znavený, z opomíjení svých nehynoucích zásluh o turecký fotbal rozčarovaný má přitom vést reprezentaci do dnešní klíčové bitvy proti Čechům. „Povedu ji. Jsem lídr a budu bojovat do posledního dechu, protože mé, nebo spíše naše motto, zní: ‚Není konec, dokud neřekneme, že je konec,‘“ ujišťoval Fatih Terim před duelem v Lens.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér Turecka Fatih Terim má před zápasem s Českem plnou hlavu starostí.

Článek

Není to on. Ani jeho stín nepřipomíná trenéra, který ještě před šampionátem vykládal, že reprezentaci s takovou morálkou a vnitřní sílou Turecko nikdy nemělo.

Po trávníku v Lens se procházel jako bez duše. Zamlklý, s vážnou tváří, kterou nasadil, očividně se stranící všeho a všech.

„Jsem také jen člověk," zdráhal se mluvit o svém rozpoložení. „Ted ovšem zklamaný, rozrušený, hluboce frustrovaný. Však to vidíte na mé tváři," přiznal po chvíli, jaké trauma prožívá.

Doma u Bosporu ho znectili až běda. Jeho, který před osmi lety dovedl Turecko až na bronzový piedestal na evropském šampionátu. Kouče Terima, který před šestnácti lety triumfoval s Galatasarayem Istranbul v Poháru UEFA. Nikdo v tureckém fotbale nedokázal víc než on.

„Nikdy jsem přitom po úspěších netančil, neradoval se, ani si jich neužíval. Pamatujete si snad, že bych si snad někdy takhle počínal?!"

A teď se do něho trefují. Kritizují toho. Dělají z něho trenérského „nýmanda". Napadají jeho i rodinu. Dokonce i těhotné Terimově dceři na sociálních sítích vyhrožují.

Lžou.

„Měli by se stydět všichni, kdo nás do této situace dostali. Všechny ty jejich fámy, kritika, která se hrne na mě a nešetří ani mou rodinu. Nemají na to právo. Nejsem ze železa, tohle si prostě líbit nenechám. Rodina je pro mě na světě tím nejdůležitějším, a proto nepřipustím, aby jí někdo ubližoval. Poženu to k soudu," pravil popuzeně.

Byl za hrdinu, teď do Terima kopou

Měli ho za hrdinu, když v už pomalu ztracené kvalifikaci probudil reprezentaci ze smrtelné agónie a dostal se s ní do Francie, teď do něho kopou.

„Kde to jsme, když mě kritizuje i profesor historie? V naší veřejnoprávní televizi TRT a k tomu v pořadu, který nemá s fotbalem nic společného," ukázal na akademika, který se stal po utkání se Španělskem jeho úhlavním nepřítelem.

„Mám přitom mezi akademiky a profesory spoustu přátel, ale když se jich zeptám na fotbal, unisono odpoví, že o něm nemají právo mluvit. A teď se najde jeden, který mluví. A v TRT k tomu," už Terim nemaskoval, jak je dopálený.

„Je toho spousta, o čem promluvím, až přijde vhodný čas," pravil a jal se vypočítávat problémy s přípravou, stejně jako nepřipravenost hráčů, na které vsadil. I mnohé o neshodách s nimi naznačil.

„Nejen okolnosti, ale i podmínky v naší zemi mně situaci ztěžují," vidí nepřejícné démony všude kolem sebe. Mezi tureckými experty, fanoušky je jich nejvíc.

„Jsem strašně frustrovaný, proto promluvím. O všem," ujišťoval Fatih Terim, že po zápase s českým týmem má fotbalové Turecko na co těšit. Jedno, zda v té době bude ještě u reprezentace či nikoli.

Jak skončí zápas mezi českým týmem a Tureckem?
Vyhraje Vrbův výběr
61,1 %
Utkání skončí remízou
12,1 %
Zvítězí Turci
26,8 %
Celkem hlasovalo 19608 čtenářů.

Reklama

Související témata: