Hlavní obsah

Pokračuji. Žádnou jinou smlouvu než u reprezentace podepsanou nemám, potvrdil po vyřazení Vrba

Lens

Smutný příběh. Žel po osmi letech se znovu opakující a opět s tureckou pečetí. Vrbův poradce Karel Brückner si ho prožil na šampionátu v Rakousku a Švýcarsku, trenér české fotbalové reprezentace teď na vlastní kůži ve Francii. Rozhodující partii ve skupině se soupeřem od Bosporu prohrál (0:2) a z mistrovství Evropy se naplněný zklamáním on i jeho tým pakuje. U národního týmu ale kouč zůstává. „Kromě smlouvy u české reprezentace k dnešnímu dni žádnou jinou podepsanou nemám,“ potvrdil Pavel Vrba, že na odchod nepomýšlí.

Foto: David Taneček, ČTK

Český trenér Pavel Vrba během zápasu s Tureckem.

Článek
Fotogalerie

Vašemu poradci se špatně vzpomíná na Rakousko a Švýcarsko, vám se teď bude určitě stejně špatně vzpomínat na šampionát, na němž jste skončili už po třech zápasech.

Naším cílem byl postup ze skupiny, což se nepovedlo, takže nebudu samozřejmě říkat, že šlo o šampionát úspěšný.

Asi tvrdé procitnuti do fotbalové reality...

Všechny tři zápasy nám ukázaly, že fotbal na této úrovni se hraje jinak než v Čechách. Tempo, fotbalová kvalita soupeřů byla neuvěřitelná a tudíž šlo o obrovskou školu. Doufám, že ji v příštích kvalifikačních cyklech využijeme.

Budete u toho?

To je spíš otázka pro vás.

Je ale adresována vám.

Kromě smlouvy u české reprezentace k dnešnímu dni žádnou jinou podepsanou nemám.

Tudíž budete pokračovat i v kvalifikačních bojích o postup na mistrovství světa v Rusku. Budou pokračovat i hráči, které jste měl v kádru na šampionátu? Neoznámil některý z nich hned po prohře s Tureckem konec reprezentační kariéry?

Pouze Plašil v šatně řekl, že v reprezentaci končí, o dalších nevím. Pravdou sice je, že i Čech se počátkem roku na toto téma vyjadřoval, ale zatím nevím, zda končí či nikoli.

Duel s Tureckem byl pro vaše další účinkování klíčový. Kde se stala chyba? Proč jste ho nezvládli?

Sehráli jsme vyrovnaný zápas, v němž jsme bohužel dostali brzy gól. Sami jsme pak měli dvě tři stejné šance jako Turci, ale na rozdíl od nich jsme je neproměnili.

Takže jen inkasovaný gól? Pouze rychlá soupeřova trefa se za porážkou a vyřazením skrývá?

Věděli jsme, že bude rozhodovat, kdo se dostane do vedení. Nepohlídali jsme si situaci, kdy jsme špatně rozehráli a následně ještě mohli soupeře dvakrát zastavit. Přitom naše hra nebyla v první půli špatná, měli jsme dvě tři obdobné příležitosti jako Turci. Nevyužili jsme je, což bylo pro další vývoj střetnutí špatné.

A pro celý druhý poločas také...

Chtěli jsme se v něm pokusit o totéž, co vyšlo proti Chorvatsku. Hráli jsme na dva hrotové útočníky, jenže jsme ztratili střed hřiště, kde byl soupeř lepší. Přestali jsme hru kontrolovat, nedařila se nám mezihra, proto jsme nedokázali skóre otočit.

Přitom jste udělal ve srovnání s Chorvatskem v sestavě čtyři změny. Nakolik vám tyto tahy vyšly?

Nastoupili Pudil, Dočkal, Pavelka a Necid a všichni čtyři odehráli velmi dobré utkání.

Pochopitelně že je příliš brzy na hledání chyb, ale přesto - jste schopen říct, kde se ve vystoupení vašeho týmu na šampionátu stala?

Věděli jsme předem, že když uhrajeme čtyři body, ze skupiny postoupíme. Ale také jsme věděli, že narazíme na Španěly a Chorvaty, kteří jsou lepší a silnější než my. My nemáme individuality, v našem týmu nehrají Modrič či Iniesta, což jsou top fotbalisté. Rozhodujícím zápasem pro nás mělo být měření s Tureckem, které jsme nezvládli, a proto nepostoupili dál. Musím to brát jako realitu.

Měl by trenér Pavel Vrba podle vás u reprezentace pokračovat, nebo skončit?
Pokračovat
63,7 %
Skončit
36,3 %
Celkem hlasovalo 3649 čtenářů.

Reklama

Související témata: