Hlavní obsah

Končíme zaslouženě, řekl Darida. Zklamání z ME přirovnal k sestupu Freiburgu z bundesligy

Lens

Při absenci Tomáše Rosického mu kouč Vrba v úterním duelu s Tureckem svěřil roli ofenzivního lídra. Vladimír Darida nezklamal, byl nejlepším hráčem českého týmu. Vyřazení z ME však ani on neodvrátil. „Prožívám obrovské zklamání," smutnil pětadvacetiletý fotbalový záložník po prohře 0:2, která znamenala konec na ME.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Zklamaný záložník Vladimír Darida po porážce s Tureckem.

Článek
Fotogalerie

Jak vstřebáváte konec na ME?

Samozřejmě těžko. Asi jako všichni spoluhráči. Bohužel nic nedopadlo, jak jsme chtěli. Poslední zápas i celý turnaj.

Prožíváte největší zklamání v kariéře?

Obrovské. Srovnal bych to se sestupem s Freiburgem do druhé německé ligy.

Proč to s Tureckem nevyšlo?

Chtěli jsme jít do vedení, nebo držet bezbrankový stav, neboť Turci museli bezpodmínečně vyhrát. Říkali jsme si, že pokud povedeme, soupeř otevře hru a my bychom ho ztrestali druhým gólem. Jenže právě to udělali oni.

Bylo pro vás těžké uchopit pozici lídra?

Chtěl jsem to vzít na sebe. Cítili jsme, že se s Turky dá hrát. Nebyli v obraně dokonalí, daly se najít mezery. Šance jsme měli, bohužel jsme je nevyužili.

Proč šampionát mužstvu nevyšel?

Když vidíte, za jaké týmy nastupují hráči z ostatních mužstev, je to pro nás těžké. I s jedním bodem ze dvou úvodních utkání jsme ale měli vlastně splněno, co jsme chtěli. S Turky to bylo takové předfinále. Nezvládli jsme ho, končíme. Když nevyhrajete ani jeden zápas, nemůžete chtít postoupit. Můžeme maximálně poděkovat fanouškům za podporu a slíbit, že v další kvalifikaci se budeme prát o postup na mistrovství světa.

Jaký by měl přijít impulz, aby se to povedlo?

Chce to, aby se dostalo pár dalších kluků do zahraničí, aby nás bylo venku co nejvíc. Abychom byli navyklí na tempo, což se potom projeví v zápasech nároďáku. Věřím, že některým vyjde přestup už teď v létě a začne se to zlepšovat.

Reklama

Související témata: