Hlavní obsah

Zlatá hlava trefila jen tyčku, i proto Česko končí! Turky jsme měli porazit, uznal Sivok

Lens

Z pozice obránce byl nejblíže gólu! Tomáš Sivok při úterním závěrečném představení české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy ve Francii proti Turecku nastřelil hlavou tyčku, po obrátce pak po standardní situaci trknul míč hlavou mimo brankovou konstrukci. Česko prohrálo s výběrem týmu od Bosporu 0:2 a s šampionátem se loučí. „Obrovské zklamání," hlesl Sivok, jemuž v Turecku právě kvůli schopnosti prosadit se při standardních situacích přezdívají u Bosporu Zlatá hlava. Však se ho také Turci báli, jenže rodák z Pelhřimova neuspěl, a tak pro něj i spoluhráče byl zápas na stadiónu v Lens poslední bitvou národního mužstva na šampionátu.

Foto: David Taneček, ČTK

Český stoper Tomáš Sivok (vpravo) v souboji s Gökhanem Gönülem z Turecka.

Článek
Fotogalerie

V Turecku jste odehrál osm sezón, devátá vás čeká. Jak moc je pro vás vyřazení kruté?

Jde o hodně hořký konec. Odehráli jsme podle mého celkem dobrý zápas, ale nebyli jsme produktivní. Turci vytěžili v koncovce z minima maximum. Jsem obrovsky zklamaný, protože jsem byl přesvědčený, že zápas zvládneme. Turci nebyli ve své kůži. Byl to z jejich strany spíše boj než fotbal. Nedosahovali kvality jako Španělsko a Chorvatsko, na něž jsme narazili v prvních dvou duelech na šampionátu. Turky jsme měli porazit. Jednoznačně. Byli hratelní. V kvalifikaci v Praze, kde jsme s nimi prohráli, byli o třídu lepší.

Přitom Turci předvedli naprosto odlišný výkon ve srovnání s duely proti Chorvatsku či Španělsku, v nichž na šampionátu prohráli...

Nikam se nehrnuli, čekali a bránili. Už dvakrát dojeli na to, že hráli otevřeně, takže si na nás počkali. První gól jsme si ale dali sami. Ten druhý už byl náhodný, kdy se míč blbě odrazil po standardní situaci. Nevím, jestli jsou zápasy s nimi zakleté. Ale důležité body na mistrovství Evropy nám berou.

Jenže Turkům jste cestu za výhrou usnadnili, když jste už od desáté minuty prohrávali...

Dost nás trápí, že inkasujeme gól z brejku. Český reprezentační tým vždy zdobilo, že jsme hráli z dobré obrany a góly inkasovali po standardních situacích. Nyní inkasujeme z brejků. Byla to naše bolest v přípravě i nyní na ME. Máme otevřené hřiště, ztratíme míč a pustíme soupeře do přečíslení. Chyby se opakují.

Nenarazil český tým na mistrovství Evropy ve Francii na pomyslný strop? Nešlo o hranici maxima možného?

Je to prosté. Když dám na jednu stranu hráče soupeřů, naše hráče a porovnám si kluby, můžeme se protivníkovi vyrovnat jen týmovým výkonem bez chyb. Nejsme v situaci jako třeba na šampionátu v roce 2004, když za jmény českých hráčů byly kluby jako AC Milán, Juventus či Lazio. Kdybychom měli individuální kvalitu jako soupeři, byli bychom ve stejných klubech. Ale realita je taková, že kvalitu nemáme. Tudíž musíme stavět na týmovosti a charakteru. A je třeba i štěstí.

Není však příliš laciné vymlouvat se jen na štěstí?

Chtěl bych hrát v Manchesteru United, ale nejsem tam. Děláme vše, abychom uspěli. Nemáme špatné fotbalisty, ale chybí nám rozdílový hráč, který přinese nadstavbu. Pořád opakuji, že je super, když české týmy hrají Ligu mistrů proti týmům jako Barcelona nebo Bayern. Mladí kluci zjistí, že na sobě musí pracovat. Je potřeba, aby měli motivaci a čeští hráči se dostali do klubů, jako jsou fotbalisté z Chorvatska či Turecka. Je to pobídka pro mládež i práci s ní. A je třeba to vidět i z druhé strany. Byli jsme šestkrát za sebou na mistrovství Evropy, v kvalifikaci jsme vyhráli skupinu. A kdyby nám někdo před jejím startem řekl, že budeme hrát základní skupinu šampionátu a v posledním duelu pak o postup, všichni by byli nadšení.

Někteří z vašich vrstevníků oznámili konec v reprezentaci. Jakým směrem se ubírají vaše myšlenky?

Počkám, co se bude dít u reprezentace. Kdo národní mužstvo povede. Promluvím si s trenérem, jestli má chuť se mnou pracovat. Já ji mám, cítím se dobře. Pokud budu vědět, že trenér nebude mít zájem, reprezentační kariéru ukončím. Ale nechám tomu čas. Kvalifikace začíná v září.

Postoupí čeští fotbalisté na MS 2018 v Rusku?
Ano
19,8 %
Ne
80,2 %
Celkem hlasovalo 2623 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení