Hlavní obsah

Plašil hned v šatně oznámil, že v reprezentaci končí. Lafata se přidal. A přibudou další...

Lens
Aktualizováno

Překročil stovku reprezentačních startů a v duelu s Tureckem se zastavil na čísle 103, ve „své“ Francii zažil šampionátové zklamání, neboť s vyřazením už ve skupině Jaroslav Plašil nepočítal, takže hned po prohře s Tureckem čtyřiatřicetiletý legionář ve službách Bordeaux oznámil: „V národním týmu končím.“ Trenér Vrba to hned za dveřmi kabiny potvrdil: „Ano, Plašil v reprezentaci skončil. O dalších hráčích ale nevím.“ Až po chvíli se dozvěděl, že stejná slova vyřkl po prožitém francouzském zklamání i ligový snajpr David Lafata. I on řekl v Lens národnímu celku adiéu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Smutný Jaroslav Plašil po porážce s Tureckem na mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

Hráčům, pro něž znamená nepovedené vystoupení na mistrovství Evropy a konec už ve skupině se ziskem jediného bodu loučení s reprezentací, bude ale nejspíš víc.

„Petr Čech se sice počátkem roku na toto téma vyjadřoval, ale zatím nevím, zda končí či nikoli," krčil rameny trenér Vrba při zmínce o legionáři mezi tyčemi, který působí v Arsenalu.

Čech totiž při vyhlašování výsledků ankety Fotbalista roku skutečně mluvil o tom, že konec reprezentační kariéry zvažuje, neboť se chce plně soustředit na Arsenal a uhájení místa jedničky v bráně Gunners.

„Až po evropském šampionátu si v klidu sednu a vše důkladně zvážím. Neustálého cestování a zápasů je hodně," naznačoval rekordman v počtu reprezentačních startů, že by si mohl prodloužit fotbalovou kariéru, kdyby se koncentroval jen na působení mezi Kanonýry.

Sivok chce znát stanovisko Vrby

V Lens o reprezentaci svá slova jen zopakoval. „Všechno si rozmyslím. První, kdo se před kvalifikací všechno dozví, bude trenér," pronesl Čech.

Dost možná, že se podobnými úvahami budou v příštích dnech a týdnech zabývat i další hráči.

„Počkám, co se bude dít u reprezentace a kdo národní mužstvo povede. Promluvím si s trenérem, jestli má chuť se mnou pracovat. Já ji mám, cítím se dobře. Pokud budu vědět, že trenér nebude mít zájem, reprezentační kariéru ukončím. Ale nechám tomu čas. Kvalifikace začíná v září, nechal se slyšet Tomáš Sivok.

Od něho i od dalších hráčů se resumé zřejmě dozví kouč Vrba. Alespoň z jeho slov se dá soudit, že končit nemíní.

„Kromě smlouvy u české reprezentace k dnešnímu dni žádnou jinou podepsanou nemám," prohlásil Vrba poté, co se musel se svým týmem z Francie pakovat.

Měl by brankář Petr Čech pokračovat v reprezentaci?
Ano
24,1 %
Ne
75,9 %
Celkem hlasovalo 36338 čtenářů.

Reklama

Související témata: