Hlavní obsah

Ministr obrany Stropnický vytáhl do války, obul se do Vrbova zbrojního arzenálu

Praha

Zatímco jiným ministrům při vyhledávání sporů vystačí jejich vládní kolegové či protivníci na politické scéně, ministr obrany Martin Stropnický vytáhl do války i s trenérem fotbalové reprezentace Pavlem Vrbou. Mezi tématy, která probírá ministr na facebooku (momentálně je to hlavně brexit), uvízl i fotbal, resp. česká reprezentace a Vrbova slovní obrana po nezdaru na ME.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Martin Stropnický coby ministr v akci u vodní nádrže Pilská v Brdech. Ilustrační snímek.

Článek
Fotogalerie

Vrba hodnotí EURO ve Francii

Stropnický se rozhořčeně pozastavuje nad tvrzeními, že první gól v boji s Tureckem rozhodl, že zlomil osud českého týmu na šampionátu.

„Fascinuje mě, jak v souvislosti s fotbalem zní stále častěji následující argument: hlavně nesmíme dostat první gól. Nebo: dostali jsme v desáté minutě první gól a to rozhodlo," naráží zjevně na nedávné české vystoupení na ME. „Nerozumím tomu. Copak je v jakékoli lidské činnosti možné uspět jen tehdy, když ani chvíli neprohráváme? To by přece bylo hrozně snadné, ne?" dává Stropnický najevo takřka pobouření nad slovními obraty a ve fotbale běžně používanými klišé, jimiž je standardně popisována situace na hřišti.

Patří do zbrojního arzenálu fotbalových trenérů i hráčů na tiskových konferencích a v mixzónách po utkáních. Vrba se po duelu s Turky vyjádřil, že ten, kdo vede, může hrát obezřetněji, zatímco protivník musí hrát otevřeněji, víc útočit.

Nenalézá pochopení

Herec, režisér, diplomat, ministr, pro tentokrát vedoucí zrovna resort obrany, jindy zase třeba „kulturu", pro to ovšem po ME nemá pochopení. Ba přímo vytáhl do války s těmito formulacemi.

„Vždyť všichni musíme denně překonávat nejrůznější překážky a svádět s nimi urputné boje. Kdekdo ráno vstává za stavu 0:3! Co je to za zvrácenou filozofii, že vyhrát můžu jen tehdy, když vedu? Mám takový návrh pro trenéra Vrbu, který (jak sám po totálním neúspěchu říká) má smlouvu, takže samozřejmě zůstane. Zkusme našim hráčům vsugerovat, že zápas začíná stavem 1:0 v náš neprospěch," píše dále ministr, že příprava hráčů by měla být náležitě uzpůsobena.

„Zkusme to natrénovat. Tu křehkou psýchu chlapců tisíckrát lépe placených než třeba dětští onkologové," připomíná při té příležitosti poměry společnosti, jejímž je vrcholným představitelem, a dál nabádá. „Aby se pak nedivili. Aby je to posté nezaskočilo. Aby byli schopni překonávat elementární překážky. Jako zdravotní sestry, horníci, kantoři, podnikatelé, živnostníci, kumštýři, vědci, zkrátka všichni. Všichni ti, kteří vydělávají mnohem méně než ti, kteří umějí vítězit jen tehdy, když vedou."

Souhlasíte s vyjádřením ministra Stropnického?
Ano
95,7 %
Ne
4,3 %
Celkem hlasovalo 41337 čtenářů.

Reklama

Související témata: