Hlavní obsah

Henryho ďábelská ruka? Křivda ožívá! Irové se budou chtít pomstít, říká střelec gólu

Paříž

Od dob kruté křivdy se neutkali. Až teď. V nedělním osmifinále ME na sebe fotbalisté Francie a Irska zase narazí a v paměti mnohých ožívají vzpomínky na předešlý vzájemný duel v roce 2009. V odvetě baráže MS tehdy pomohl Francii k postupu na mistrovství světa gól po jasné, ale neodpískané ruce Thierryho Henryho. Byl z toho poprask, ale zůstalo jen u něj.

Ruka Francouze Henryho v baráží o MS 2009 s Irskem

 
Článek

"Myslím, že jde pořád o kontroverzní téma," míní podle agentur trenér Irů Martin O'Neill před nedělní bitvou.

Irsko je v osmifinále Eura vůbec poprvé a motivaci mu násobí historie. Švédský sudí Martin Hansson v onom roce 2009 uznal gól Williama Gallase, který ve 103. minutě odvety skóroval po Henryho nepotrestaném provinění, když si balón ďábelsky postrčil rukou. Stav byl 1:1, a to Francii stačilo na postup do JAR.

Francouzský deník L'Equipe už ve čtvrtek přišel s fotkou zmiňovaného okamžiku a titulkem: Vyrovnání starých účtů.

Na obou stranách je také více dost pamětníků. V kádru Francie tehdy byli Hugo Lloris, Bacary Sagna, Steve Mandanda, André-Pierre Gignac, Patrice Evra a Moussa Sissoko, v irském výběru pak Robbie Keane, John O'Shea, Glenn Whelan, Shay Given a Aiden McGeady.

Irové se rozhodli zapomenout

Kouč O'Neill však nechce mluvit o odplatě. "My jsme se rozhodli na to zapomenout, a jestli znáte Iry, tak víte, že to nebylo nic snadného. Takže určitě se o tom bude zase mluvit, ale doufám, že při zápase už to roli hrát nebude," říká.

„Přece jen velká skupina hráčů už se obměnila," snaží se mírnit možné napětí i irský záložník Jeff Hendrick.

"Kdepak, tenhle irský tým se nám bude chtít pomstít," má však podle L'Equipe jasno Gallas. "Jsem si jistý, že trenér s nimi bude mluvit i na téma roku 2009," pokračuje autor tehdejšího skandálně uznaného gólu.

I teď trvá na tom, že Henryho ruku tehdy vůbec nezaznamenal, ač se to nezdá být pravděpodobné. "Z místa, kde jsem byl, jsem nic neviděl," tvrdí. "Až když zápas skončil, viděl jsem to na obrazovce na stadiónu. Po gólu samotném jsem sice registroval irské protesty, ale důvod jsem neznal," dodává.

Kdo z osmifinále Irsko - Francie postoupí do čtvrtfinále?
Francie
47,8 %
Irsko
52,2 %
Celkem hlasovalo 2626 čtenářů.

Reklama

Související témata: