Hlavní obsah

Pánové, a penalty už umíte...? Angličani v rozstřelu šestkrát vybouchli

Nice

Favoritem budou loženým, jasná věc. Ovšem jen do chvíle, pokud by jejich osmifinálový duel s Islandem dospěl k penaltovému rozstřelu. Ten je prokletím fotbalistů Anglie - již šestkrát ukončil na velkých turnajích jejich cestu! Hodgsonův tým by na probíhajícím evropském šampionátu ve Francii zlou můru rád zaplašil. Jistější však stejně bude, když zápasy ve vyřazovací části zvládne v řádné hrací době, nejpozději v prodloužení...

Foto: Robert Pratta, Reuters

Kapitán Angličanů Wayne Rooney během utkání se Slovenskem.

Článek

Jen pro připomenutí. Anglie vypadla na penalty na ME 1996, 2004 a 2012 - a také na MS 1990, 1998 a 2006.

Série je to hrozivá, kapitán Wayne Rooney ovšem nemá z případného rozstřelu ze značky pokutového kopu obavy. Argument má prostý, drtivá většina současného kádru minulé krachy v národním týmu nezažila.

Černá série Albionu
MS 1990semifináleNSR - Anglie 1:1, penalty 4:3
ME 1996semifináleNěmecko - Anglie 1:1, penalty 6:5
MS 1998osmifináleArgentina - Anglie 2:2, penalty 4:3
ME 2004čtvrtfinálePortugalsko - Anglie 2:2, penalty 6:5
MS 2006čtvrtfináleAnglie - Portugalsko 0:0, penalty 1:3
ME 2012čtvrtfináleAnglie - Itálie 0:0, penalty 2:4

„Je pozitivní, že v nynější sestavě nejsou neúspěšní exekutoři. Nikoho tak nebude strašit staré zaváhání," ujišťuje Rooney.

Angličané v pondělním osmifinále v Nice narazí na Islanďany. Před čtyřmi lety je z evropského šampionátu vyřadili Italové ve čtvrtfinále právě v penaltové loterii. Rooney a Steven Gerrard sice skórovali, ale Ashley Cole a Ashley Young své pokusy neproměnili.

Penalty trénují každý den

Tým se od té doby výrazně obměnil. Ze svěřenců Roye Hodgsona, kteří jsou ve Francii, se na EURO 2012 vedle Rooneyho představili už jen James Milner a Jordan Henderson.

„Nevíme, kdo nastoupí v pondělí, takže se ani nedá odhadnout, kdo by měl odpovědnost při pokutových kopech. Trénujeme je každodenně, ale nemáme určené pořadí střelců," říká fotbalista Manchesteru United.

Pokud Rooney proti Islandu nastoupí, připíše si 115. start v reprezentačním dresu - a bude to rekord „tří lvů" mezi hráči v poli.

Kdo postoupí z osmifinále Anglie - Island?
Anglie
61,9 %
Island
38,1 %
Celkem hlasovalo 3854 čtenářů.

Reklama

Související témata: