Hlavní obsah

Švýcarsko - Polsko 1:1, 4:5 na pen.Prvním čtvrtfinalistou ME jsou Poláci, Švýcary udolali v penaltovém rozstřelu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
39. Blaszczykowski 0 : 1
82. Shaqiri 1 : 1
- Krychowiak (penalta) 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Polska jsou prvním čtvrtfinalistou evropského šampionátu. Poláci o svém postupu rozhodli v penaltovém rozstřelu, v němž v osmifinále turnaje porazili Švýcary 5:4. Zápas po devadesáti minutách a následném prodloužení skončil 1:1. Jediným hráčem, který pokutový kop neproměnil, byl Granit Xhaka. Poláci, kteří se do čtvrtfinále EURO dostali poprvé v historii, se v příštím zápase střetnou s vítězem zápasu Chorvatsko - Portugalsko.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fotbalisté Polska penaltový rozstřel se Švýcarskem zvládli a postupují do čtvrtfinále evropského šampionátu.

Článek
Fotogalerie

Hned první osmifinále potvrdilo předpoklady, že po takticky svázaných skupinách se začne hrát ofenzivněji. Oba celky ve skupině těžily hlavně z pevných defenziv a dohromady dostaly v šesti zápasech jediný gól. Dnes ale už do poločasové přestávky nasbíraly 22 střeleckých pokusů, což bylo nejvíce na evropských šampionátech od roku 2004.

Velmi aktivně začali zejména Poláci, kteří už po 25 vteřinách mohli vést, ale Milik netrefil ze 16 metrů odkrytou branku po dobrém napadání Lewandowského.

V prvních deseti minutách se Švýcaři téměř nedostali na polovinu soupeře, ale pak vyrovnali hru a hrálo se nahoru dolů. Většina střel však končila mimo. Až ve 39. minutě vyšel Polákům ideálně rychlý brejk.

Brankář Fabiaňski našel dlouhým výhozem Grosického, který zatáhl míč z půlky hřiště až do vápna, jeho pas pustil Milik za sebe na zcela volného Blaszczykowského, který zachoval klid a střelou mezi nohy vybíhajícího gólmana poslal Polsko do vedení. Podílel se tak na posledních pěti gólech Polska na ME.

O srovnán se krásným gólem postaral Shaqiri

Švýcaři přidali, ale dostávali se jen k závarům. Naopak na druhé straně vyzkoušeli gólmana Sommera také Lewandowski a znovu Blaszczykowski, který mířil hezky pod břevno, ale Sommer stihl míč vyrazit.

V závěrečné čtvrthodině si ale Švýcaři vytvořili tlak. Blízko vyrovnání byl Rodríguez, který skvěle zahrál přímý kop do šibenice, ale ještě lepší zákrok vytáhl Fabiaňski. Překonat ho mohl ještě v 78. minutě Seferovic, který po závaru po standardní situaci napálil jen břevno.

Švýcary ale zachránila jejich největší hvězda. Shaqiri se v 82. minutě na hranici pokutového území pověsil akrobaticky do vzduchu a střelou přes hlavu se trefil k tyči. Jeho krásná rána po 516 minutách ukončila neprůstřelnost Fabiaňského v brance Polska. Šlo o druhý gól nůžkami v historii ME. V roce 2000 se to povedlo i současnému trenérovi Itálie Antoniovi Contemu.

V prodloužení byli výrazně aktivnější Švýcaři a mohli být odměněni, jenže v obrovské šanci vychytal hlavičku Derdiyoka opět Fabiaňski. Polsko jakoby spoléhalo na penalty a oprávněně. Sami ani jednou nezaváhali, když pouze na pokus Milika si gólman Sommer alespoň sáhl. Naopak už ve druhé sérii o hodně minul branku Xhaka a Polsko mohlo slavit historický postup.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (St. Etienne):
Švýcarsko - Polsko 1:1 (1:1, 0:1), na penalty 4:5
Branky: 82. Shaqiri - 39. Blaszczykowski. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Schär, Djourou - Jedrzejczyk, Pazdan. Penaltu proměnili: Lichtsteiner, Shaqiri, Schär, Rodríguez - Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski, Krychowiak. Penaltu neproměnil: Xhaka. Diváci: 38.842.
Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami (77. Fernandes), Xhaka - Shaqiri, Dzemaili (58. Embolo), Mehmedi (70. Derdiyok) - Seferovic. Trenér: Petkovič.
Polsko: Fabiaňski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczyňski (101. Jodlowiec), Grosicki (104. Peszko) - Milik, Lewandowski. Trenér: Nawalka.

Reklama

Související témata: